Facturi în valoarea de aproape 3,2 miliarde de lei au fost transmise pentru decont către Ministerul Energiei. Firmele din domeniul energiei trebuie să recupereze partea pe care o suportă statul pentru fiecare dintre facturile noastre. Furnizorii transmit că suma reală pe care o au de recuperat este și de 10 ori mai mare.
Deficitul de cash, o problemă
În baza ordonanței de urgență privind plafonarea prețurilor la energie care a funcționat pentru toamna și iarna anului trecut, societățile din domeniul energetic au de recuperat de la stat 2,3 miliarde de lei. Au cerut încă 10 milioane de lei, însă, pentru aceste cereri mai trebuie încărcate documente.
Din primăvară funcționează altă ordonanță de urgență privind plafonarea prețurilor la energie. Numărul cererilor pentru decont este mai mic. Furnizorii se plâng că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a comunicat foarte greu ce documente le trebuie pentru a primi banii înapoi.
„Este infim față de presiunea pe care această reducere de preț o pune pe bugetele furnizorilor, pentru că furnizorii aplică reducerea în timp real și primesc banii cu o întârziere de 5 luni, iar sumele se ridică la nivelul sutelor de milioane probabil per furnizor. Este o mare problemă de deficit de cash,” a declarat Daniela Dărăban, director al Federației Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.
Schema de compensare a facturilor
Dacă nu au lichiditate, furnizorii nu pot cumpăra energie, iar cei afectați sunt în primul rând consumatorii finali.
„În momentul în care se blochează un furnizor, nu mai are capabilitatea să achiziționeze, nu mai are capabilitatea să vândă energie. Asta înseamnă că clienții din portofoliu rămân fără acea energie. Dar pe termen lung, toate aceste costuri pe care un furnizor le realizează astăzi se vor reflecta tot în preț, pentru că până la urma ce face un furnizor? Are nevoie de lichidități. Unde merge? Merge la bancă. Se împrumută cu niște dobânzi care pe măsură ce riscul furnizorul crește, sunt tot mai mari, iar acele dobânzi sunt trecute tot în facturile consumatorilor,” Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă
Pentru a putea face aceste plăți, ministerul Energiei a cerut peste 30 de miliarde de lei pentru a susține schema de compensare a facturilor. La rectificarea bugetară din august lună a primit mult mai puțin, iar ministerul Finanțelor a transmis că restul de bani vor veni la următoarea rectificare, cea de la mijlocul toamnei.