Incertitudinea furnizării gazelor în Uniunea Europeană și creșterea prețului energiei ne fac să privim cu îngrijorare către iarna care urmează.
După doi ani de pandemie și o primă jumătate de an marcată de războiul din Ucraina, urmează o perioadă în care efectele crizelor succesive se vor resimți din ce în ce mai acut în întreaga Europă, în condițiile în care robinetul care poate opri gazul e în curtea Rusiei. Iar reprezentanții industriașilor din România se așteaptă la un nou val de scumpiri anul viitor.
Iarna consumăm 75 de milioane mc pe zi
Într-o zi friguroasă de iarnă, România consuma, în medie, 75 de milioane de metri cubi de gaz pe zi. Aproape o treime din această cantitate era asigurată din import. În condițiile crizei actuale, însă, e posibil ca țara noastră să nu se mai poată baza pe importul de gaze.
Niculae Havrileț, membru în Consiliul de Supraveghere Petrom: „Din fericire, un operator care produce gaze naturale în Marea Neagră, Black Sea Oil and Gas, asigură în iunie producția care se cifrează undeva la 25 de milioane. Deci, efectiv, am putea închide total independent consumul intern al unei zi de frig extrem în România, fără ajutorul importului.”
Nu toți experții în energie sunt la fel de optimiști.
Eugenia Gușilov, director Romania Energy Center (ROEC): „Mi-ar plăcea să putem să contăm pe BSOG pentru la iarnă, dar am o reținere cu privire la capacitatea BSOG-ului de a acoperi tot ceea ce importam eu în perioada de iarnă. Pentru că, totuși, BSOG, vine cu un aport de 10% din producție, față de Romgaz, Petrom, care sunt spre 90% din producție.”
Corina Murafa, membru plen Comitetul Economic și Social: „Cred că, într-adevăr, e o speculație, în mod evident, vor fi zile în care rușii vor întrerupe aprovizionarea. Nu complet, nu tot sezonul, dar probabil vor fi zile în care vor juca această carte a șantajului, iar în România vor trebui să fie probabil întrerupți consumatorii industriali, de exemplu, de gaz natural ca să putem să încălzim în continuare populația, clădirile publice, școlile.”
Previziunile pentru lunile următoare nu sunt bune
Prețurile la energie electrică și gaze vor continua să crească și vor angrena, ca într-un domino, scumpiri în toate sectoarele, avertizează experții.
Ana-Maria Icătoiu, reprezentant al Uniunii Generale a Industriașilor din România: „Lucrurile acum sunt mai rău ca oricând. Deși scriptic avem inflație undeva la 15%, din discuțiile pe care le-am avut în ultimele două luni cu membrii noștri, inflația la poarta fabricii este undeva între 57-60%. Ne așteptăm ca un nou val de scumpiri destul de ridicate să aibă loc undeva în aprilie – mai, anul viitor.”
La incertitudinea zilei de mâine contribuie și guvernanții, prin lipsa informațiilor clare, dar și a dialogului social, cred specialiștii în energie.
Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: „Dacă ne uităm doar anul acesta, vedem că, la interval de câteva zile, ba eram super independenți energetic, ba intram în criză, ba aveam gaze suficiente, ba nu aveam. Toate aceste elemente care sunt puse de oficialități în discuție, din punctul meu de vedere, fac un rău mai mare decât actul propriu zis pentru că crează confuzie, crează îngrijorare, crează panică.”
Corina Murafa, membru plen Comitetul Economic și Social: „Vom avea o iarnă complicată. Și dacă am fi avut, ca țară, o cultură mai bună a transparenței si a dialogului social, eu zic că am fi stat astăzi mai bine.”
Costurile din ce în ce mai ridicate, dar și restanțele financiare îi fac pe distribuitorii și furnizorii de energie și gaze să intre cu stângul în sezonul rece.
Zoltan Nagy Bege, vicepreședinte Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE): „Distribuitorii au niște probleme la care, în acest moment, e foarte greu de găsit o soluție costurilor cu CPT. Aceste costuri au crescut atât de mult încât deja nu numai planurile de investiții sunt periclitate, dar și programul de mentenanță.”
Daniela Daraban, director executiv Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități în Energie (ACUE): „Intrăm acum în sezonul rece prea relaxați, din punctul meu de vedere, din două motive. Noi aplicăm în momentul de față o schemă de plafonare și compensare, cea mai generoasă din Uniunea Europeană. Dacă cineva își închipuie că furnizorii, chiar și cei mari, mai pot să asigure accesul la finanțare cu o întârziere la plăți de șase luni, în condițiile în care noi plafonăm pentru aproape 90% dintre consumatori, eu cred că este o așteptare nerealistă.”