Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cozi și aglomerație în secțiile de vot. În mai multe localități din țară, oamenii au stat ore la coadă pentru a vota

Aproximativ jumătate din românii cu drept de vot și-au ales ieri reprezentanții în Parlamentul European sau liderii locali. Dacă au fost secții de votare în care abia se puteau număra pe degete alegătorii, în multe locuri din țară oamenii au stat la cozi interminabile pentru a putea vota. 

La o secție de votare din Prelungirea Ghencea, oamenii au stat chiar și mai bine de o oră la coadă pentru a putea pune ștampila pe candidații preferați. La fel s-a întâmplat și în multe secții din Popești-Leordeni.

Cum temperaturile peste zi au fost extrem de ridicate, mulți dintre votanți s-au grăbit să vină în secții la primele ore ale dimineții. Nouă mii de oameni au fost înscriși pentru a vota la sala sporturilor din Chiajna, așa că în prima parte a zilei s-au format cozi. Au fost destui care s-au plâns de organizare. 

Cele cinci secții de votare organizate în sala sporturilor din Chiajna nu au fost delimitate de la început ceea ce a ridicat suspiciuni despre posibilitatea ca anumiți candidați să intervină în procesul electoral. Două căi de acces au fost blocate abia după ce au făcut reclamații observatorii independenți. 

N-a fost liniște la vot nici în alte orașe 

Numărul mare de oameni care au votat pe liste suplimentare a cauzat multe probleme în Cluj Napoca. În unele secții de vot s-au format cozi, iar oamenii au așteptat și mai bine de o oră pentru că înregistrarea pe listele suplimentare s-a făcut manual, cu pixul pe foaie.

”Cam o oră și mi se pare puțin cam greu. Mi se pare o tehnică de a scăpa de votanți pentru că lumea se plictisește și neavând tehnologia necesară pentru a scana și nu ar mai fi necesară introducerea manuală a datelor face ca votul să fie destul de greu”, a menționat un alegător. 

”Mi se pare un pic de problemă pentru că sunt două secții de votare aici, una merge foarte repede, la una se stă foarte mult la coadă. Mi se pare organizarea un pic deficitară”, a mai spus un altul. 

”Stau de în jur de 10 minute, e neplăcut pentru că este cald. Și înainte am mai fost și pe Republicii, unde era o coadă și mai mare și am zis că vin aici, sperând că va fi mai ok, fiind și mai aproape de casă, dar nu, în continuare e coadă”, a precizat un cetățean. 

De partea cealaltă, în mai multe localități au fost secții în care nu a intrat nimeni. Explicația: e vorba de cetățeni din Republica Moldova, care au domiciliul în acele localități, fără să și locuiască propriu zis acolo. Legea obligă autoritățile să facă secție de votare, chiar dacă știu că nu se prezintă nimeni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE