Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

COVID XEC, noua variantă de coronavirus, ar putea ajunge și în România. Dr. Marinescu: Există cazurile de import. Se transmite extrem de ușor

O nouă varinată Covid se răspândește rapid în Europa și ar putea deveni dominantă în această toamnă, avertizează experții. A apărut pentru prima dată în Germania și este un hibrid al subvariantelor Omicron.

Deocamdată, nu există motive de îngrijorare, susțin reprezentanții Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. În prezent, aceasta reprezintă cel puțin 1% din toate eșantioanele secvențiate în Slovenia, Belgia, Germania și Țările de Jos, conform datelor institutului non-profit Scripps Research din SUA.

De asemenea, noua variantă Covid a fost detectată și în Marea Britanie, Danemarca, Franța, Irlanda, Suedia, Italia și Spania.

Dr. Adrian Marinescu: O să avem multe infecții nediagnosticate. De multe ori, pacientul nu se testează

În direct la Euronews România, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”, a explicat că variantele noi de COVID-19 este posibil să se transmită foarte ușor.

„Nu cred că sunt motive de îngrijorare. Până la urmă este normal ca în această perioadă de conviețuire pe care o avem din 2022, din momentul în care nu am mai discutat de pandemie, am vorbit doar de virusul SARS-COV-2 în această etapă de conviețuire. O să avem diverse variante virale, pentru că în mod cert, virusul suferă mutații în orice moment.

Variantele virale noi, evident, că ajung peste tot. Sunt și în România, ajung și în Europa, exact cum se întâmplă și în acest caz. (...)

Ce e diferit, în mod cert, nu am putea spune că este o agresivitate sporită, din fericire. Sigur, că vorbim de variante de Omicron care se transmit foarte ușor, nu e o diferență în acest caz.

Asta înseamnă că o să avem multe infecții, cele mai multe, nediagnosticate pentru că pacientul are o simplă răceală și o ia ca atare. De multe ori nu se testează”, a explicat dr. Marinescu.

COVID XEC, noua variantă de coronavirus, s-ar putea răspândi și în sezonul gripelor

„În același timp, se transmite ușor, dar nu e agresivă. Problema pe care am putea să o avem este în momentul în care va veni sezonul rece, sezonul de gripă, și vom avea în același timp și viroze și gripă și diverse alte infecții respiratorii. Și vom avea și infecția cu Sars-cov-2.

Din punctul meu de vedere, nu va fi o presiune sporită la nivelul camerelor de gardă dacă mă refer strict la varianta nouă de Sars-cov-2”, a afirmat directorul medical al Institutului ”Matei Balș”.

Întrebat dacă în România se fac suficiente secvențieri, dr. Marinescu a atras atenția că oamenii nu testează în momentul în care au simptome similare cu ale unei răceli.

Oamenii nu se testează. În momentul în care au o simptomatologie foarte ștearsă și este exact ca o răceală care ține două-trei zile, e aproape greu de crezut că lumea va merge să se testeze la medicul de familie sau la spital, în condițiile în care lucrurile se rezolvă de la sine. Acest lucru s-a întâmplat și la variantele virale anterioare. În momentul în care nu ai complicații, nu ai o stare generală proastă și nu ajungi la medic, evident că nu vei face testarea, în cele mai multe dintre cazuri”, a mai spus medicul.

Vaccinul împotriva COVID-19, eficient și împotriva noilor variante? Medic: „Ne trebuie niște informații în plus”

De asemenea, medicul Adrian Marinescu a dat de înțeles că este posibil ca noua variantă de COVID XEC să fi ajuns și în România, pentru că „nu vorbim de o graniță atunci când e o nouă variantă virală”.

„Trebuie să vedem dacă există niște dovezi clare (...) E foarte clar că există cazurile de import și că aceste cazuri duc la o transmitere care se întâmplă în lanț. Este o variantă virală care, prin definiție, se transmite extrem de ușor.

Nu am putea spune că da ( că vaccinul ar fi eficient și împotriva noilor variante, n.red). Vă readuc aminte că în timpul pandemiei a fost întotdeauna o problemă cu rapiditatea noilor variante virale în raport cu update-ul vaccinului. Nu există informație în momentul de față că acest vaccin pe care-l avem la îndemână în Europa s-ar referi și la varianta nouă. Cred că ne trebuie niște informații în plus și trebuie să venim cu niște dovezi elocvente”, a concluzionat dr. Marinescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE