Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

JO 2024. Bolnav de COVID, Noah Lyles a luat bronzul la 200 de metri și apoi s-a prăbușit pe pistă. A fost luat în scaun cu rotile

La patru zile după aurul olimpic la 100 de metri, Noah Lyles a mai luat o medalie. Americanul în vârstă de 27 de ani a terminat pe locul al treilea în proba de 200 de metri, cu un timp de 19:70.

Bolnav de COVID, Noah Lyles a luat bronzul la 200 de metri și apoi s-a prăbușit pe pistă

Imediat după ce a trecut linia de sosire, Noah Lyles s-a prăbușit pe pistă, s-a rostogolit pe o parte, respirând cu mare greutate. Apoi s-a ridicat cu un genunchi pe pământ și echilibrându-se cu o mână. S-a ridicat greu și l-a făcut semn medicilor pentru o cană cu apă. Apoi, a fost luat într-un scaun cu rotile.

El a spus că a concurat în proba sa favorită, deși era bolnav de COVID, după ce a fost testat pozitiv cu două zile înainte. Scena a fost considerată tulburătoare, iar specialiștii se întreabă cum de a fost posibil să alerge atât de repede în aceste condiții. De obicei, Noah este un tip energic, vorbăreț, care mereu atrage atenția cu ceva atât înainte de curse, cât și după.

"Cu siguranță că acesta a fost efectul (n.r.: infectării cu COVID). Chiar și așa, eu voiam să alerg. Mi-au spus că e posibil. Dar vreau să spun că, sincer, sunt mai mândru de mine decât de orice pentru că am mers și am obținut medalia de bronz, bolnav de COVID", a spus Lyles, care și-a pus o mască în timp ce vorbea cu jurnaliștii, imediat după acea probă.

În urmă cu trei ani, nici nu era de conceput o asemenea adunare de oameni într-un singur loc, cu atât mai puțin pe un stadion. Acesta a fost și motivul pentru care ediția trecută a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat cu un an întârziere, adică în 2021, în loc de 2020. Lyles a spus că acea ediție a Jocurilor Olimpice l-a afectat psihic.

Astfel, cu acceptul oficialilor de la atletism și a celor ai SUA și ai Comitetului Olimpic și Paralimpic din SUA, care au spus că respectă protocolul, Lyles a candidat.

În aceste condiții, Lyles a reușit totuși să alerge extrem de rapid și a scos un timp de 19.70, ceea ce reprezintă cu doar 0,39 zecimi mai slab decât recordul său personal.

Primul semn al faptului că avea COVID a venit cu o seară înainte, în semifinale, când Lyles a terminat pe locul al doilea, în spatele lui Letsile Tebogo. A fost prima dată când a pierdut o cursă de 200 de metri de orice fel după acel loc 3 de la Tokyo 2020. După cursă, el a plecat repede de pe stadion.

"Am încercat să iau cât mai multe medicamente, pe cât posibil legale, pentru a mă asigura că organismul meu este capabil să mențină ritmul", a spus Noah Lyles, care a precizat că nu crede că mai este capabil să alerge și în cursa de 4x100: "Cred că acesta va fi sfârșitul Jocurilor Olimpice din 2024, pentru mine. Nu sunt Jocurile la care am visat, dar mi-au lăsat atât de multă bucurie în inimă. Sper că tuturor le-a plăcut spectacolul. Indiferent dacă ai fost în favoarea mea sau împotriva mea, trebuie să recunoști că te-ai uitat, nu-i așa?".

Lyles a spus că a fost testat pozitiv marți dimineața și a intrat rapid în carantină. A băut lichide, s-a odihnit cât mai mult posibil și a încercat să se pregătească pentru cursă. USATF a declarat că lui Lyles i s-a făcut "o evaluare medicală amănunțită și el a ales să concureze": "Respectăm decizia lui și vom continua să-i monitorizăm îndeaproape starea".

  • Noah Lyles este și triplu campion mondial.

După prima cursă, cea de 100 de metri, Noah Lyles a postat un mesaj pe rețelele de socializare, în care amintea afecțiunile de care suferă: "Am astm, alergii, dislexie, ADD, anxietate și depresie. Dar îți voi spune că ceea ce ai nu definește ceea ce poți deveni".

Letsile Tebogo, medalie de aur la sprintul de 200 de metri

Medalia de aur în sprintul de 200 de metri a luat-o Letsile Tebogo, din Botswana, cu un timp de 19.46, un nou record al Africii. Totodată, Tebogo este primul sprinter african care câştigă titlul olimpic în proba de 200 metri.

La 21 de ani, Tebogo a devenit cel mai tânăr campion olimpic al probei din 1956 până în prezent. Coechipierul lui Lyles, Kenny Bednarek, a terminat pe locul al doilea, cu 19.62. A fost a doua ediție consecutivă a Jocurilor Olimpice în care americanii Bednarek și Lyles au terminat pe locurile 2 și 3.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE