Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă variantă de coronavirus se răspândește în Europa. COVID XEC a fost raportată în cel puțin 11 țări

O nouă variantă de coronavirus care se răspândește în Europa și la nivel global ar putea deveni în curând dominantă, avertizează experții medicali. Subvarianta a fost raportată în cel puțin 11 țări europene după ce a apărut în Germania în această vară.

Varianta XEC este un hibrid al subvariantelor anterioare omicron KS.1.1 și KP.3.3, care este în prezent dominantă în Europa. Dar mutațiile XEC l-ar putea ajuta să se răspândească mai ușor în această toamnă, au declarat experții potrivit Euronews.com.

Oamenii de știință au identificat pentru prima dată varianta XEC la Berlin în iunie și de atunci a fost detectată în cel puțin 11 țări europene și alte patru din întreaga lume.

În ce țări a fost depistată noua variantă de coronavirus

Până acum, XEC reprezintă cel puțin 1% din toate probele secvențiate din Slovenia, Belgia, Germania și Țările de Jos, conform datelor institutului nonprofit Scripps Research din SUA, actualizate la începutul acestei luni.

De asemenea, a fost identificat în Regatul Unit, Danemarca, Franța, Irlanda, Suedia, Italia și Spania, arată datele Scripps.

Datele de secvențiere au câteva avertismente. Probele virale care sunt supuse secvențierii genomice nu sunt o reprezentare directă a cazurilor care circulă în comunitate și nu toate laboratoarele urmăresc secvențierea în același ritm.

Aceasta înseamnă că tulpinile care apar în datele de secvențiere „s-ar putea să nu reprezinte adevărata prevalență a mutațiilor în populație”, spune Scripps Research.

Chiar și așa, poate oferi indicii timpurii despre cum evoluează virusul, oferind cercetătorilor și agențiilor medicale timp să decidă dacă sunt necesare contramăsuri specifice, cum ar fi vaccinuri modificate sau recomandări de sănătate publică.

Experții consideră că vaccinurile existente împotriva COVID-19 ar trebui să fie eficiente împotriva variantei XEC, a raportat BBC News .

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) recomandă vaccinarea înainte de sezonul de iarnă, având în vedere că protecția scade în timp.

„Vaccinarea este cea mai eficientă măsură de protecție împotriva formelor mai severe de COVID-19 și a gripei sezoniere”, spune ECDC.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE