Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Coșul lui Marcel Ciolacu” s-a scumpit. La 10 luni de când premierul își posta bonul, produsele costă cu 2 lei mai mult

Au trecut zece luni de când premierul Marcel Ciolacu ne arăta ce poate să cumpere din magazin cu mai puțin de 100 de lei.

O echipă Euronews România a mers astăzi în exact același supermarket și a refăcut coșul premierului. În ciuda unor ieftiniri, la casă plătim acum cu 2 lei mai mult pentru aceleași produse.

În luna octombrie a anului trecut, premierul Marcel Ciolacu publica pe rețelele de socializare bonul în valoare de mai puțin de 100 de lei (93 de lei si 50 de bani).

Coșul de cumpărături, cu doi lei mai scump ca acum zece luni

La 10 luni distanță, în același supermarket, coșul premierului este cu 2 lei mai scump. Dintre cele 15 produse, prețul salamului a crescut cel mai mult, cu 3 lei. Sunt și produse considerabil mai ieftine - de exemplu, am găsit ouăle la promoție, la un preț redus cu 3 lei.

Prima oprire: raionul de fructe și legume. Pentru aceste produse, balanța între prețurile din octombrie 2023 și cele de acum înclină în defavoarea noastră. O jumătate de kilogram de castraveți cornichon este mai scumpă acum cu mai mult de 2 lei.

Am luat în considerare, drept referință, și prețurile dintr-un experiment anterior Euronews, din luna februarie. Pentru un kilogram de mere golden prețul a crescut cu 2 lei. Ceapa este acum mai scumpă cu aproape un leu, iar cartofii albi și salata verde au aproximativ același cost. Desigur, prețurile fluctuează și în funcție de sezon și oferte.

Dacă pe bonul premierului prețul pentru 350 de grame de salam săsesc era 13,99 lei, acum a ajuns la 16,99. Și iaurtul preferat de premier costă cu 2 lei mai mult.

În schimb, pentru unele produse de bază precum uleiul și zahărul, costul este mai mic. Foarte puține produse au același preț ca acum 10 luni, iar când tragem linie, observăm că plătim cu 2 lei mai mult pentru „coșul lui Marcel Ciolacu”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE