Flexibilitatea de a-și alege modul de lucru, adică munca de acasă ori de la birou, se vede în comportamentul de mobilitate a angajaților românilor.
Iată un exemplu. Numărul de călători la stația Pipera, cunoscută drept „stația corporatiștilor”, a scăzut mult față de anul 2019, până la pandemie, arată Metrorex.
Dacă vorbim despre cifre, putem spune că în anul 2022 numărul de validărilor de cartele la stația Pipera s-a dublat în comparație cu anul 2021, însă chiar și așa nu s-a atins numărul din 2019.
Care e raportul validării cartelelor de metrou pe anii trecuți
În 2019, la stația Pipera au fost validate peste șase milioane de cartele, dar în același timp, în 2022, numărul acetora a ajuns la puțin peste trei milioane, cu aproximativ 50% mai puține.
Diferențe vizibile sunt și la stația Aurel Vlaicu, care e considerată o stație aglomerată, în 2022 acolo s-au înregistrat 4,5 milioane de validări de cartele, în creștere cu 75% față de 2021, dar este la aproape jumătate din perioada prepandemică.
În martie 2020, la aceste stații traficul a scăzut drastic de la jumătate de milion de validări de cartele, la câteva zeci de mii.
Stațiile Pipera și Aurel Vlaicu sunt amplasate în zonele de birouri. Prin aceste cifre se vede efectul la ceea ce înseamnă flexibilitatea în muncă. Oamenii își aleg programul la cele mai multe companii, dar potrivit unei companii de recrutare, cifrele arată în felul următor: peste 18% din angajați lucrează exclusiv de acasă, 46%, exclusiv de la birou, iar restul sunt într-un program hibrid.