Polonia va organiza în luna octombrie un referendum național privind admiterea companiilor străine în procesul de privatizare, dar și privind relocarea migranților. Inițiativa partidului aflat la putere a provocat un adevărat scandal politic la Varșovia. Opoziția acuză guvernarea că încearcă, în acest fel, să influențeze alegătorii.
Parlamentul polonez a votat în favoarea propunerii partidului de guvernământ Lege și Justiție de a organiza un referendum în ziua alegerilor parlamentare din 15 octombrie 2023. Votul a fost dur criticat, iar opoziția și o parte a societății civile acuză guvernarea că folosește această inițiativă pentru propria campanie electorală. De asemenea, spun ei, întrebările ar avea un "caracter inadecvat". Partidul de guvernământ neagă însă acuzațiile și spune că este necesară o consultare a cetățenilor și că va consolida democrația.
Piotr Kaleta, deputat Partidul Lege și Justiție: ”Este necesar să-i întrebăm pe polonezi despre chestiuni foarte importante, cele mai cruciale. Nu există nimic mai important în acest moment pentru cetățenii noștri decât problemele de securitate în sens foarte larg. Este vorba de securitatea militară, securitate economică și securitate sanitară, motiv pentru care referendumul este necesar și va avea loc.”
Ce se va vota la referendum
Polonezii vor trebui să răspundă la patru întrebări privind vânzarea activelor statului către entități străine, vârsta de pensionare, posibila înlăturare a zidului de la granița cu Belarus și procedurile de relocare a migranților.
Anna Chmielewska, Fundația Ocelenie: ”Întrebările (privind migrația) sunt formulate într-un mod foarte vag. Există o referire la drepturile migranților, care nu ar trebui să se regăsească la un referendum, deoarece drepturile migranților sunt drepturi ale omului, iar drepturile omului nu ar trebui să facă obiectul unei întrebări de referendum. Acestea trebuie să se bazeze pe politica de migrație, elaborată în baza legislației internaționale și poloneze.”
Opoziția consideră că referendumul nu are niciun sens ci, mai degrabă, corespunde principalelor puncte de campanie ale partidului de guvernământ. Aceasta acuză partidul Lege și Justiție că folosește referendumul, finanțat din fonduri de stat, pentru propria campanie electorală.
Boris Budka, deputat de opoziție, Coaliția Civică: ”Acesta nu este un referendum. Este doar campania electorală a partidului Lege și Justiție, care ocolește în acest fel finanțarea campaniei sale electorale. Este clar că răspunsurile la aceste întrebări au fost date de mult timp, iar cea mai importantă întrebare pe 15 octombrie, la care trebui să răspundă alegătorii, este dacă eliminăm sau nu acest guvern prost. Este o întrebare foarte simplă și vom răspunde împreună la ea pe 15 octombrie.”
Zeci de organizații au semnat o scrisoare adresată Comisiei Electorale prin care îi cer ca în recomandările sale pentru comisiile regionale să fie incluse "instrucțiuni privind dreptul alegătorilor de a refuza să participe la referendum". Potrivit lor, acest lucru i-ar ajuta pe alegători să ia o decizie în deplină cunoștință de cauză.