Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Controversele din jurul ceremoniei de deschidere a JO 2024. Ce gafă au făcut organizatorii

Prima ceremonie de deschidere din istoria Jocurilor Olimpice organizată în afara unui stadion a generat numeroase reacții în toată lumea, iar presa internațională a fost divizată. Dacă unii au considerat spectacolul pregătit de francezi cel mai bun din istorie, alții i-au ironizat pe francezi din cauza ploii care s-a abătut peste Paris în cel mai nepotrivit moment. Iar valul de critici a venit după momentul considerat de mulți drept o parodie a celebrei picturi murale „Cina cea de Taină, a lui Leonardo da Vinci.

La eveniment a asistat și jurnalistul Eduard Popescu, aflat în Capitala Franței.

Eduard Popescu, trimis special Euronews la Jocurile Olimpice de la Paris: ”Francezii și-au ținut promisiunea, iar ceremonia de vineri seară a fost organizată în premieră în afara unui stadion. Doar că, sigur, nu au putut controla și vremea. A plouat bine. Dacă la începutul ceremoniei, vremea era încă una potrivită, ulterior a început ploaia și nu s-a mai oprit decât după miezul nopții.

Am văzut sportivi care au stat cu pelerine, am văzut muzicieni, care la fel, și-au dus spectacolele la bun final, dar în ploaie”

Eduard Popescu, trimis special Euronews la Jocurile Olimpice de la Paris: ”Ceremonia a fost una apreciată per total, dar au existat foarte multe critici și ajungem și la acel subiect controversat.

Acea reproducere a Cinei cea de taină, pictura murală celebră realizată de Leonardo da Vinci care acum a fost parodiată, spun foarte multe persoane.

Foarte mulți oameni care și-au exprimat opiniile pe Internet, dar și mulți oficiali, când vine vorba despre zona politică.

Președintele francez Emmanuel Macron a fost prezent la acest eveniment și chiar a dat startul ceremoniei. Opoziția a criticat dur această ceremonie și faptul că organizatorii au ales să transmită un asemenea moment.

Diversitate și incluziune sunt câteva dintre elementele care vor să definească această ediție a Jocurilor Olimpice. Cumva din acest motiv, organizatorii au ales să afișeze acele persoane care fie aparțin comunităților LGBTQ+.

Faptul că a fost parodiată acea scenă din Cina cea de taină, nu a fost deloc văzută cu ochi buni.

Am văzut și reacții din partea Bisericii române. Mulți oameni au considerat-o o insultă la adresa creștinității.

Multe momente frumoase de la defilarea sportivilor în aproape 100 de bărci, au fost mii de sportivi care au defilat pe Sena. De la acele momente artistice impresionante cu Celine Dion în prim plan sau cu Lady Gaga, de la sportivi celebri care au purtat flacăra olimpică și și-au predat-o unul altuia - Zinedine Zidane, Rafael Nadal, desigur, Nadia Comaneci pe care am văzut-o la finalul ceremoniei în aceeași barcă cu Serena Williams.

Nu a fost singurul moment de controversă. Am avut și niște gafe din partea organizatorilor. În ceremonia de defilare, de exemplu, sportivii sud-coreeni au fost anunțat ca fiind parte din delegația Coreei de Nord, ceea ce a fost considerată a fi o gafă monumentală.

Comitetul Internațional Olimpic s-a scuzat printr-o postare pe rețeaua X (fostul Twitter), dar rămâne un moment jenant pentru această ceremonie.

Iar Nadia nu a fost recunoscută de mulți dintre comentatorii sportivi internaționali.”

Vasile Bănescu, despre controversele de la JO 2024

”Fața reală, hidoasă a depravaților posedați ideologic, care nu sunt ei înșiși dacă nu batjocoresc, sfidează și maculează tot ce e curat, frumos și sfânt.Abuzatorii bunei-cuviințe și ai bunului-simț abuzează, desigur, inclusiv de libertatea și dreptul inalienabil de a te face de râs”, a scris Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE