Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Continuă protestele în Israel. Manifestanții acuză premierul că nu luptă suficient pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza

Au fost din nou proteste ample în Israel, la nouă luni de la începerea războiului în Fâșia Gaza. Oamenii care au blocat străzile acuză guvernul Netanyahu că nu face suficient pentru eliberarea ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza și îi cer în continuare demisia. În acest timp, armata israeliană i-a dus pe reporterii presei internaționale în Rafah, sudul Fâșiei Gaza, o primă acțiune de acest fel de la începerea războiului.

Israel: Protestatarii cer demisia premierului Benjamin Netanyahu

„Guvernul face tot ce poate pentru a nu elibera ostaticii”

Sute de oameni au ieșit în stradă în Israel și cer guvernului să accepte planul de pace care ar permite eliberarea ostaticilor. Demonstrațiile au loc în timp ce mediatorii internaționali și-au reînnoit eforturile pentru intermedierea unui acord. În aceste condiții, rudele celor răpiți îi cer lui Benjamin Netanyahu să accepte înțelegerea.

Elisheva Baumgarten, protestatară: „Încă avem 120 de ostatici în Gaza, iar guvernul face tot ce poate pentru a nu-i elibera. Soldații, armata, toți șefii securității au spus că nu mai trebuie să fim în Gaza. Este timpul să mergem mai departe. Este timpul să-i aducem pe acești oameni acasă, să facem ceea ce țara datorează cetățenilor săi. Și este timpul să găsim o modalitate pentru ca această regiune să trăiască pașnic și nu cu război care nu se mai termină. Mă aflu aici pentru a protesta față de guvern și pentru a cere ca acordul care este în prezent pe masă să fie acceptat de guvernul israelian”.

Între timp, armata Israelului i-a dus pe reporterii presei internaționale să vadă ce a mai rămas din orașul sudic Rafah. Acum două luni, acolo locuia cea mai mare parte din cei două milioane de palestinieni. Acum, este un oraș fantomă, acoperit de praf.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Hamas a construit toate aceste tuneluri, iar unele dintre ele sunt pline cu capcane explozive. Hamas a construit totul într-un cartier civil, printre case, printre moschei, între oameni, pentru a crea un ecosistem al terorii. Vorbim despre brigada militară Rafah, care are câteva roluri. Unul este contrabanda cu arme în Gaza. Acest lucru este acum blocat, acum ne ocupăm de astfel de lucruri în Coridorul Philadelphi și în alte locuri, precum aceste tuneluri”.

Angajamentul israelian de a pune capăt războiului ar putea oferi prima pauză în lupte din noiembrie până acum și ar putea pregăti scena pentru discuții ulterioare. Propunerea înseamnă ca mediatorii să garanteze o încetare temporară a focului, livrarea de ajutoare şi retragerea armatei Israelului atât timp cât continuă discuţiile indirecte în vederea punerii în aplicare a celei de-a doua faze a acordului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE