Zeci de mii de israelieni au protestat la Ierusalim față de guvernul condus de premierul Benjamin Netanyahu. Este cea mai mare manifestație antiguvernamentală de la începutul războiului din Fâșia Gaza. Manifestanții cer un acord de încetare a focului pentru eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas, dar și organizarea de alegeri anticipate. Protestele au avut loc chiar în timp ce premierul Netanyahu se afla la spital, unde a fost operat de hernie.
Israelienii cer demisia premierului Benjamin Netanyahu și organizarea de alegeri anticipate
Atacul organizației militante Hamas asupra Israelului și războiul ce a urmat au consolidat societatea, iar cea mai lungă perioadă de proteste antiguvernamentale s-a încheiat atunci.
După șase luni, manifestațiile revin în forță și accentuează polarizarea politică a societății, dar și creșterea nemulțumirilor față de Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier al Israelului. Manifestanții îl învinuiesc că a divizat societatea pe principii politice, ceea ce a slăbit țara înainte de atacul militanților palestinieni.
Protestatar: „Am venit să le cerem lor, acestui guvern, să demisioneze. Este un guvern care ne-a dezamăgit în mod repetat începând cu anul trecut, când au încercat să adopte reforma sistemului judiciar. Ne-a dezamăgit pe 7 octombrie, când au murit atât de mulți oameni și nu au putut să ne ajute, iar din 8 octombrie ne neglijează încontinuu”.
Imagini de la protestul din 31 martie:
Sursa foto: AP
Protestatarii îl mai acuză pe premier că dăunează relațiilor cu Statele Unite ale Americii, principalul aliat al Israelului. În ultima perioadă, Washingtonul cere tot mai insistent ca Israelul să ajungă la un armistițiu, în condițiile în care Fâșia Gaza se confruntă cu o profundă criză umanitară, iar mii de oameni suferă de foamete.
Protestatar: „Sunt toți oamenii din Israel care vor ca el să nu mai fie prim-ministru, să se ducă și să-i facă pe unii dintre ei să vrea alegeri acum. Vreau ca socrul meu (n.r ostatic luat de Hamas) să se întoarcă acasă acum. Nu contează cum, important este să-i aducă înapoi”.
La proteste au participat și politicieni, membri ai parlamentului din Israel.
Gilard Kariv, membru al Knessetului, Partidul Muncii: „Acest miting ne arată că publicul israelian s-a trezit. Ceea ce este clar astăzi, la șase luni de la masacrul din 7 octombrie, că pentru a învinge, avem nevoie de o nouă conducere, pentru a aduce înapoi ostaticii, avem nevoie de o nouă conducere. Israelul nu poate permite continuarea guvernului Netanyahu și a coaliției sale. Trebuie să mergem la noi alegeri”.
Proteste au fost și la Tel Aviv, unde oamenii, de asemenea, au cerut alegeri anticipate, cu aproape doi ani mai devreme față de termen.