Aproape o sută de mii de israelieni au protestat la Tel Aviv față de planurile noului guvern condus de Benjamin Netanyahu, de a reforma sistemul judiciar. Opozanții spun că aceste măsuri pun în pericol democrația.
Demonstranții au împânzit străzile din centrul orașului Tel Aviv și au purtat steaguri și pancarte împotriva guvernului. La protest a participat și fostul prim-ministru, Yair Lapid, în prezent lider al principalului partid de opoziție din Israel. Guvernul spune că din cauza unui dezechilibru de putere, judecătorii și consilierii guvernamentali au o influență prea mare asupra procesului de legiferare. Netanyahu a promis că va continua măsurile, în ciuda opoziției.
Reuven Benkler, protestatar: „Ei (guvernul n.r.) nu au dreptul de a schimba principiul de bază al Israelului ca țară evreiască și democratică, ce permite fiecărei persoane, indiferent de sex, religie sau orice altceva, să își practice propriile convingeri în Israel printr-un sistem democratic.”
Presiuni asupra guvernului Netanyahu
Pe lângă proteste, s-au acumulat și alte presiuni asupra guvernului Netanyahu. Procurorul general al țării i-a cerut premierului să demită un membru cheie al guvernului, care a fost condamnat pentru fraudă fiscală. Deși Netanyahu ar urma să țină cont de hotărârea judecătorească, situația nu a făcut decât să adâncească tensiunile din țară, cu privire la sistemul judiciar și la competența instanțelor. De altfel, Netanyahu însuși este acuzat de corupție și are un proces pe rol.
Yael Student, protestatară: „Sunt mai în vârstă decât statul Israel și am participat la demonstrații de când mă știu. Motivul pentru această nouă așa-zisă „revoluție” este acela de a salva o singură persoană.”
Scopul este de a salva o singură persoană și numai una. Aceasta este domnul Netanyahu de la un proces și de aceea sunt aici demonstrând împotriva lui. Opozanții spun că modificările legilor justiției l-ar putea ajuta pe Netanyahu să se sustragă condamnării în procesul său de corupție sau ar putea face ca procesul să nu mai aibă loc.