Candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a explicat în direct la Euronews de ce a decis să revină în politică și să candideze la președinție.
În direct la Euronews România, Crin Antonescu a afirmat că este posibil ca vineri liderii coaliției să ia o decizie privind data alegerilor prezidențiale din 2025.
„În legătură cu data alegerilor, nu știu, se va decide mâine. În discuția pe care am avut-o cu liderii acestei coaliții, am exprimat și eu, am exprimat cu toții intenția de a avea cât mai devreme posibil aceste alegeri pentru ca ciclul electoral complicat din anul acesta să se încheie și România să aibă un președinte pe deplin legitim cât mai curând.
În legătură cu caracterul oficial al acestei candidaturi, pe de o parte, liderii au luat această opțiune și ea a fost consacrată oficial chiar în protocolul de funcționare al acestei coaliții alături de constituirea majorității parlamentare și Guvernului care a fost recent învestit.
Urmează să se mai întâmple probabil în primele zile ale lui ianuarie, la o validare acestei candidaturi în organismele colective de conducere ale celor trei partide”, a afirmat fostul lider PNL.
Crin Antonescu va demisiona din PNL: Este normal ca statutul meu formal să fie cel de independent
„Nu încă (nu și-a dat demisia din PNL) Acesta nu a fost o discuție între mine și liderii amintiți. Nu a fost o condiție. Nu a solicitat nimeni acest lucru .
Consider eu că este normal ca de vreme ce sunt candidatul comun al unei coaliții, statutul meu formal să fie cel de independent”, a mai spus Antonescu, la Euronews România.
Motivul pentru care a fost ales candidatul comun al coaliției
„Asta ar trebui să fie o întrebare pe care să o puneți domniilor lor. Cred că, pe de o parte, este vorba despre ceea ce se estimează a fi o acceptabilitate a candidaturii mele în electoratul tuturor celor trei partide și, pe de altă parte, convingerea acestor oameni că persoana mea ca om politic, experiența pe care o am și pe care am avut-o împreună, le dă încrederea că aș putea fi un bun președinte, un bun candidat și în cazul unei victorii, un bun președinte”, a menționat Antonescu.
De ce a revenit Crin Antonescu în viața politică: M-a determinat situația critică în care ne aflăm la capătul acestor alegeri din 2024
„A fost o declarația sinceră, poate prea colorată (Și dacă învie Brătianu, nu revin în politică, n.r) , dar o declarație sinceră. Nu credeam nici atunci și nu credeam nici acum două luni mai exact până în dimineața de 25 noiembrie că ceva m-ar putea determina să revin în viața politică.
Pentru că nu mi-a lipsit, deși m-a interesat, pentru că acești aproape opt ani în care am lipsit din peisajul politic au fost niște ani foarte buni pentru mine. M-a determinat situația critică, din punctul meu de vedere, în care ne aflăm la capătul acestor alegeri din 2024, cu niște alegeri prezidențiale, primul tur, anulate, o dezbatere tensionată în societatea românească în legătură cu acest lucru, cu o amenințare de deraiere a României de pe drumul și din locul în care ea de ani buni se află în peisajul Uniunii Europene, în peisajul NATO, în peisajul lumii occidentale din care România face parte.
Glumind un pic acum, Brătianu acum nu a înviat, dar dacă ar fi înviat Brătianu, probabil că nu mai era nevoie să candidez eu”, a menționat Antonescu.
Crin Antonescu, implicat în scrierea a două cărți
„În acești ani am avut o seamă de activități - am citit foarte mult, am studiat tot felul de lucruri, am scris o carte, e aproape gata, și una e într-o fază destul de avansată. Am însoțit în creștere un copil, fiica mea, care a fost și este ceva foarte important pentru mine.
E vorba despre două cărți aici. Una este despre România și la care de mai mulți ani, în toată această perioadă, despre România publică. Este o carte despre elemente din istoria României din acești 35 de ani și cu trimiteri la istoria interbelică, despre mituri și mituri false în istoria României, despre reușitele și eșecurile românești, despre rolul intelectualilor în viața publică a României.
E o carte care e pe punctul să se încheie ( de scris). Lansare ei, vom vedea. E în faza de finalizare.
O a doua este despre Europa, pentru că marile turbulențe prin care trece Europa ca structură politică, ca civilizație chiar, nu sunt de dată foarte recentă. Sunt lucruri care mă preocupă și pe care le-am urmărit în ultimii 15-20 de ani. E o carte cu caracter eseistic care vizează mai mult istoria culturii, cu o puternică trimitere la politică... E încă în lucru.
Probabil, prima, cea despre România, până la jumătatea anului viitor va fi publicată și, de ce nu, și cealaltă”, a mai precizat el.
„Am șansele mele. Altfel, nu aș fi intrat în această cursă”
„După ce am trăit în toamna acestui an, ar trebui să fim toți, eu, în orice caz sunt foarte reținut în a face pronosticuri, pentru că am avut mari surprize.
Chiar cred că există multe necunoscute. Nu avem nici data alegerilor. Nu avem nici grila de start. Nu avem competitorii identificați și aliniați pe toți. Cred că fiecare are șansa lui.
Dacă, așa cum s-a întâmplat ca un independent oarecare căruia nu i se dădeau șanse, nu era printre independenții socotiți importanți, ca Mircea Geoană, Cristian Diaconescu sau Cristian Terheș, ca un independent foarte discret să poată termina pe locul întâi primul tur, acesta anulat, de ce nu, se poate întâmpla orice..
Sigur că există candidați care pot fi socotiți favoriți, cei care au participat la primul tur cu rezultate foarte bune, în primul rând, Georgescu, Lasconi, dar și primarul general care a anunțat o candidatură independentă ce nu poate fi ignorată.
În privința șanselor mele, pot să socotesc că am șansele mele. Altfel nu aș fi intrat în această cursă, dar nu sunt dintre cei care își închipuie că lucrurile sunt gata făcute, indiferent de cât de bun te consideri sau cât de bună este susținerea pe care o ai”, a afirmat fostul președinte al Senatului.
Crin Antonescu: Electoratul românesc s-a schimbat foarte mult, în sensul exigenței
„Cred că electoratul românesc s-a schimbat foarte mult, în sensul exigenței, în sensul unei nerăbdări, pe alocuri cu aspecte de furie. Lucrurile astea, atunci când se joacă pe cifre mari, sunt destul de dificil de estimat.
Pentru mine e important, dacă tot am acceptat să intru în această competiție într-un moment foarte greu, e foarte important să pot să spun ceea ce cred că trebuie spus și nu s-a pus în fața unei societăți, a unei țări privitor la prezentul și mai ales la viitorul ei”, a mai punctat el.
„În campania prezidențială trebuie prezentat și un proiect de președinte”
„Cred că în campania prezidențială trebuie prezentat și un proiect de președinte și primul element din punctul meu de vedere, care este riscant, dar pe care îl voi aplica, este acela de a vorbi strict despre ceea ce poate și ceea ce nu poate să facă un președinte, mai ales despre ceea ce poate.
Nu va fi o discuție nici despre politicile economice, despre politicile publice de sănătate, educație, ci doar despre rolul pe care acestor domenii ale vieții politice îl văd în eșafrodajul statului român și va fi mai ales despre ceea ce stă în atribuțiile președintelui: politică externă, politică de securitate, apărare, justiție și mai ales misiunea atât de puțin îndeplinită, aceea de mediator între stat și societate.
Noi avem, din punctul meu de vedere, în miezul crizei de încredere decizii politice, o distanță, un ecart periculos și dureros între stat și societate. Ori, ăsta e marele rol al președintelui și în jurul acestor atribuții o să conturez ceea eu numesc un proiect de președinte”, a explicat el.
„Gradul de exigență al alegătorilor a crescut și asta e foarte bine”
„Sunt multe lucruri diferite (față de alegerile din 2009, n.r). În primul rând sunt vârstele, sunt 15 ani ani de atunci, 15 ani în care prin dinamica biologică, mulți alegători de atunci nu mai sunt. Foarte mulți, din fericire, au căpătat drept de vot.
În al doilea rând, ceea ce numim astăzi diaspora era un fenomen incipient. A avut un rol important atunci, dar era vorba despre un număr relativ mic al compatrioților noștri care trăiau în țări occidentale, pe când astăzi vorbim despre cifre care sunt cu adevărat semnificative și ale căror pondere și-au spus cuvântul la recentele alegeri.
În al treilea rând, e cel mai important: gradul de exigență și nerăbdare. Gradul de exigență al alegătorilor a crescut și asta e foarte bine. În 2009, era încă o presiune foarte mare de natură materială. Cerințele oamenilor erau mai scăzute. Astăzi exigența ține foarte mult de calitatea de a reprezentare a corpului politic, de modul în care se raportează guvernanții la guvernați, de modul în care liderii României o reprezintă în lume, în concertul european și mondial, un nivel de exigență mult mai ridicat care face astăzi competiția mai grea și mai imprevizibilă.
În 2009, 20% a fost un rezultat excelent pentru mine pentru că eram sprijinit doar de PNL, să spunem doar jumătate din PNL-ul de astăzi care e rezultatul fuziunii cu PDL, un alt mare partid. Acest 20% era obținut între doi coloși politici, mediatici, instituționali care erau Traian Băsescu cu PDL-ul de atunci, și Mircea Geoană cu PSD-ul de atunci”, a mai spus Antonescu.
Crin Antonescu va fi prezent și pe rețelele de socializare. „Încerc să obțin cât mai multe voturi”
„Nu am fost prezent pe rețelele sociale pentru că nu am avut nevoie, dar în momentul în care am acceptat să intru într-o campanie electorală e un semn de solidaritate și respect față un număr mare de alegători, în special față de cei tineri, dar nu numai, să vorbesc în limba pe care dânșii doresc să o vorbească. Ca atare, voi avea de bună seamă o campanie și pe aceste rețele.
Încerc să obțin cât mai multe voturi. Susținerea acestor trei formațiuni și a grupului minorităților naționale e o susținere importantă. Asta conferă un suport absolut semnificativ, dar rămân convins că decisivă în acestă bătălie prezidențială este prestația individuală a fiecărui candidat”, a explicat el.
„Doresc să fac o campanie pozitivă”
„Spre deosebire de 2009, în această campanie voi face toate eforturile pentru a fi concentrat doar către comunicarea cu alegătorii și nu de polemica sau duelurile cu contracandidații. Doresc să fac o campanie pozitivă în care să afirm ce cred eu că trebuie să fac în România în următorii ani, ce cred eu că trebuie să facă un președinte în următorii ani. Asta e esențial.
Nu am de gând să comentez ce nu-mi place sau nu cred că e bine la contracandidatul X sau Y”, a mai afirmat Antonescu.
Crin Antonescu, despre legea rentei viagere: „E o mare bucurie și este o realizare”
„Pentru mine, trecutul este un punct tare. Este un atu. În calitate de ministru al Sportului, numai renta viageră care se acordă de mai bine de 20 ani sportivilor e o mare bucurie și este o realizare de care îmi face mare plăcere să-mi amintesc”, a spus el.
Crin Antonescu nu se dezice de afirmația „România nu trebuie să se comporte ca o colonie”
„Nu am nici cea mai mică ezitare în a vă spune că nu retrag o virgulă din aceste declarații și este foarte greu să înțeleg cum cineva ar putea să le amendeze cu ceva. Dacă cineva dintre cei care mă „iubesc”, ... (...), România nu trebuie să se comporte ca o colonie.
România trebuie să fie o țară integrată în civilizația occidentală ca partener, o țară care, valorificându-și identitatea, își aduce contribuția la ceea ce înseamnă bogăția civilizației.
Dacă asemenea declarații pot fi considerate izolaționiste, pot să o facă unii, îi privește. Aceste afirmații pe care le-am făcut în 2012, le reiau fără să schimb o virgulă”, a menționat el.
Despre comparația cu afirmațiile lui Călin Georgescu: „Văd o diferență”
„Dacă dumneavoastră nu vedeți nicio diferență între declarațiile lui Călin Georgescu care spune că e fericit că nu am intrat în Schengen, că nu avem niciun beneficiu prin apartenența la UE, că vrea să reevalueze și eventual să mute scutul de la Deveselu, că noi trebuie să alimentăm din înțelepciunea Rusiei, că din Occident nu avem nimic de învățat, și declarațiile pe care mi le-ați citat, nu am ce să fac. Văd o diferență. Nu am niciun motiv să fac confuzie”, a concluzionat el.