Crin Antonescu este candidatul agreat de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități naționale pentru alegerile prezidențiale din 2025. Fost lider al PNL, Antonescu s-a retras din prim planul scenei politice a României în ultimii ani, iar în 2017 promitea că „și Brătianu dacă învie nu mă întorc în politica activă”.
În 2012, Antonescu a fost unul dintre artizanii suspendării lui Traian Băsescu din funcția de președinte al României, un demers controversat ce a stârnit controverse la nivel internațional.
Crin Antonescu, în politică din anii '90
George Crin Laurențiu Antonescu s-a născut la 21 septembrie 1959, la Tulcea. În anul 1985, a absolvit Facultatea Istorie-Filozofie a Universității Bucureşti.
În facultate a rămas repetent doi ani intenționat
Crin Antonescu a mărturisit că a repetat intenționat doi ani de studiu în timpul facultății și a explicat împrejurările în care a luat această decizie.
„Am făcut Facultatea de Istorie - Filosofie și, la un moment dat, am repetat, nu am rămas repetent, am repetat deliberat doi ani. Un an de studii l-am repetat în conditiile în care, în sesiunea de iarnă, și asta se poate verifica în foile matricole, primisem nota maximă la toate examenele, deci nota 10. Dar eu am decis să repet anul, împreună cu încă doi sau trei colegi. Așa am decis noi atunci", a spus Crin Antonescu, în 2009, potrivit Ziarul Financiar.
A repetat și ultimul an de studii, pentru a evita ca, după absolvire, să primească o repartiție într-o localitate rurală.
„Abia mă căsătorisem și am decis să repet anul, pentru că repartițiile deveniseră cu totul și cu totul extraurbane și la mari departări de orașe, iar din acest motiv - poate nu e tocmai onorabil, dar nu am ce să ascund - am decis să repet, din motive medicale, cu complicitatea medicilor din Spitalul Studențesc, care, se știe, se ocupau cu așa ceva”, a precizat Antonescu.
Până să intre în politică în anii '90, Antonescu a fost profesor și muzeograf, potrivit Hotnews.
Începând din 1992, a avut patru mandate succesive de deputat, după ce a ales pe listele CDR sau PNL. În perioada 2008-2016, Antonescu a fost senator.
Crin Antonescu, președinte al Senatului timp de doi ani
Crin Antonescu a condus PNL în perioada 2009-2024. De asemenea, a fost președinte al Senatului României între 2012 și 2014. El este căsătorit cu Adina Vălean, fost comisar european pentru Transporturi și în prezent, europarlamentar PNL.
Antonescu nu figurează cu venituri, așa cum reiese din ultima declarație de avere pe care soția sa a depus-o în iulie 2024. În schimb, Adina Vălean a declarat venituri de peste 280.000 de la Comisia Europeană pentru anul 2023.
Crin Antonescu: „Şi Brătianu dacă învie nu mă întorc în politica activă”
După 10 ani de absență, Crin Antonescu a revenit în spațiul public, în contextul alegerilor prezidențiale 2024.
De altfel, el a afirmat, în 2017, că nu se mai întoarce în politică „nici dacă învie Brătianu”.
„Indiferent cine, şi Brătianu dacă învie, Ionel, care vreţi dumneavoastră, nu mă întorc în politica activă, pentru că nu am plecat din politica activă din motive care ţin de un om, ci am plecat din motive pe care le-am explicat de atâtea ori încât nu e cazul să reiau”, a declarat Crin Antonescu, în iunie 2017, potrivit Agerpres.
După doar un an, Antonescu a anunțat că și-a depus documentele pentru a intra pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare din 2019.
Crin Antonescu a mai candidat la președinție în 2009
Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din 2009 a fost susținută de reprezentanți ai societății civile din România, precum Doina Cornea, surorile lui Corneliu Coposu, istoricii Lucian Boia și Neagu Djuvara.
La primul tur de scrutin organizat în 22 noiembrie 2009, Crin Antonescu a terminat pe locul al treilea, cu un scor de 20,02% dintre voturi. În al doilea tur, Crin Antonescu l-a susținut pe candidatul PSD, Mircea Geoană.
Crin Antonescu a creat USL alături de Victor Ponta
În 2011, Crin Antonescu era președinte al PNL, iar Eduard Hellvig deținea funcția de secretar general al partidului. Cei doi au fost artizanii USL, alianța dintre PNL și PSD, care a reușit să înlăture de la putere guvernarea girată de președintele Traian Băsescu.
La acel moment, PNL și PSD au agreat să-și împartă în mod egal locurile pe o listă comună pentru alegerile parlamentare.
Conform înțelegerii, Victor Ponta urma să devină premier după alegerile parlamentare din 2012, iar Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2014. Ulterior, Eduard Hellvig şi Liviu Dragnea au împărțit funcţia de secretar general al USL, fiind cei mai importanţi lideri politici după preşedinţii de partid, notează sursa citată.
În mai 2012, USL a reușit să demită prin moțiune de cenzură Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, susţinut de preşedintele Traian Băsescu. Astfel, Victor Ponta a devenit premier.
Referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu
În 2012, coaliția USL l-a suspendat pe președintele Traian Băsescu, acuzat că „a instigat la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale”, a făcut presiuni directe asupra judecătorilor CCR, a inițiat un proiect neconstituțional de revizuire a Constituției și s-a substituit funcțional Guvernului. De asemenea, lui Băsescu i s-a reproșat că nu va numi un premier USL, deși coaliția va obține majoritatea absolută în Parlament.
Crin Antonescu, președinte interimar al României
După suspendarea lui Traian Băsescu, Crin Antonescu a devenit președinte interimar (10 iulie 2012 – 27 august 2012), în condițiile în care era, la acel moment, președinte al Senatului. El a rămas în funcție până la invalidarea de către instituțiile în drept a referendumului pentru demiterea președintelui în exercițiu.
Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu nu a atins pragul de prezenţă. S-au prezentat doar 46,2% din numărul total de alegători, în condițiile în care numărul necesar era 50%. Drept urmare, Traian Băsescu a rămas în funcţia de preşedinte al României.
Demersul de suspendare a lui Băsescu a stârnit numeroase critici la nivel internațional, atât în Statele Unite, cât și în Uniunea Europeană. La acea vreme, cancelarul german Angela Merkel a declarat că procedura de destituire a lui Băsescu este „inacceptabilă”.
Ruperea USR după nedesemnarea lui Klaus Iohannis ca premier
La alegerile parlamentare din decembrie 2012, USL a obţinut o majoritate zdrobitoare. Victor Ponta a fost numit din nou în funcţia de şef al Guvernului, iar Crin Antonescu a devenit preşedinte al Senatului.
În martie 2014, alianţa USL s-a rupt, după ce Victor Ponta a refuzat să-l numească vicepremier şi ministru de Interne pe liberalul Klaus Iohannis, la acea vreme primar al Sibiului.
La alegerile europarlamentare din mai 2014, PNL a obţinut numai 15%, iar Crin Antonescu a demisionat din fruntea partidului. În fruntea PNL a fost ales Klaus Iohannis, care ulterior l-a învins pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale.