Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Congres PSD. Marcel Ciolcau, ales președinte al PSD și candidatul la alegerile prezidențiale

Candidatura lui Marcel Ciolacu pentru alegerile prezidențiale 2024 a fost validată în cadrul Congresului PSD care are loc sâmbătă, la Romexpo.

Acesta a fost votat prin vot electronic cu: total voturi exprimate: 2.264 dintre care 2.253 voturi pentru, 6 voturi contra și 5 abțineri.

Social-democraţii se reunesc sâmbătă într-un Congres ordinar, pentru a-şi alege și noua conducere, premierul Marcel Ciolacu fiind singurul intrat în cursa pentru un nou mandat la şefia partidului.

Consiliul Politic Naţional al PSD a stabilit vineri detaliile organizatorice ale Congresului şi a aprobat moţiunea cu care va candida Marcel Ciolacu pentru un nou mandat de preşedinte.

Pentru prima dată în istoria partidului, preşedintele PSD va fi votat, la Congres, electronic.

24/08/2024 , 12:08

Ciolacu: PSD are obligaţia şi trebuie să se schimbe odată cu România

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că formațiunea politică este gata să își asume un nou proiect pentru România și să ofere cetățenilor un model diferit de președinte.

"PSD a câştigat alegerile locale şi europarlamentare. Stimaţi colegi, astăzi ne bucurăm şi facem planuri de viitor, dar nu trebuie să uităm niciodată de unde am plecat. Acum patru ani, când m-aţi ales preşedinte, partidul nostru traversa cele mei grele momente. (...) Am ales, calea grea, a luptei. Împreună, am reuşit să recâştigăm încrederea oamenilor.

Împreună, am luat un partid lipsit de speranţă, l-am reformat şi l-am dus la guvernare. Acesta este adevărul şi trebuie să fim mândri de asta! Trebuie să continuăm. România se schimbă, iar PSD are obligaţia şi trebuie să se schimbe odată cu România. De aceea, dragi lideri de filiale, la alegerile parlamentare din toamnă, trebuie să avem 30% candidaţi femei, pe locuri eligibile. PSD trebuie să fie primul partid din România şi în ceea ce priveşte reforma propriului partid", a declarat Marcel Ciolacu, sâmbătă, la Congresul PSD.

El a accentuat faptul că PSD este pregătit să avanseze și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale, afirmând cu încredere că "va ieși învingător" în aceste alegeri.

"Am schimbat din temelii acest partid. Ne-am regăsit calea pro-europeană. Am recâştigat respectul liderilor europeni. Am refăcut legătura cu societatea civilă. Am redevenit parteneri de dialog cu sindicatele şi mediul de afaceri. Vreau să le mulţumesc tuturor partenerilor sociali care sunt astăzi alături de noi. Am făcut aceste lucruri pentru că respectul şi încrederea oamenilor sunt esenţiale.

De aceea, astăzi ne asumăm, ca toate naţiunile puternice, un proiect prezidenţial de reînnoire naţională. M-am consultat cu fiecare dintre dumneavoastră. M-am consultat cu oamenii obişnuiţi. M-am sfătuit cu familia, dar şi cu părintele meu duhovnic. Este momentul să fac un pas în faţă şi să spun cu toată încrederea: Da, voi candida şi voi câştiga preşedinţia României! Da, după 20 de ani, România merită un preşedinte pentru toţi! ", a susţinut liderul PSD.

24/08/2024 , 10:46

A început Congresul PSD. 2.380 de delegaţi convocaţi

Congresul PSD pentru alegerea noii conduceri a formaţiunii şi desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale a început sâmbătă, la Romexpo.

Potrivit organizatorilor, 2.380 de delegaţi au fost convocaţi pentru a vota noua echipă de conducere a PSD.

Premierul Marcel Ciolacu este singurul candidat înscris în competiţia pentru şefia PSD, el urmând să obţină un nou mandat.

Social-democrații validează azi candidatura lui Marcel Ciolacu la prezidențiale

Candidatura lui Marcel Ciolacu pentru alegerile prezidențiale 2024 va fi validată în cadrul Congresului PSD care are loc sâmbătă, la Romexpo. Premierul a anunțat săptămâna aceasta că va candida la cea mai înaltă funcție în stat, mai întâi printr-un mesaj intern trimis colegilor din partid, apoi public, printr-un mesaj video difuzat și pe rețelele de socializare.

”Am decis să îmi depun candidatura la Preşedinţia României. Am luat această decizie după ce m-am consultat cu românii, cu familia mea şi cu colegii mei din partid. La Congresul de sâmbătă, voi veni în fața românilor cu planul meu pentru România și le voi cere colegilor mei sprijinul pentru a câștiga alegerile prezidențiale.

Astăzi, mai mult ca oricând, România are nevoie de stabilitate și echilibru. Românii au nevoie de siguranța că muncind pot avea un trai mai bun. Țara are nevoie de un președinte căruia îi pasă de toți românii.”, a anunţat preşedintele PSD.

Gabriela Firea va pierde funcția de conducere din PSD

Tot sâmbătă, în Congresul PSD, se vor produce schimbări importante în conducerea Partidului Social Democrat. Din informațiile Euronews, după ce a pierdut lupta pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea va fi retrasă din fruntea PSD. În paralel, premierul Marcel Ciolacu va promova în conducere mai mulți oameni de încredere, în ziua în care va intra în mod oficial în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Premierul Marcel Ciolacu ar urma să obțină la Congresul PSD de la Romexpo un nou mandat de președinte al partidului. Ar fi al doilea consecutiv, după cel câștigat la congresul din august 2020. De asemenea, Ciolacu va primi votul de încredere al partidului pentru participarea la alegerile prezidențiale. Ion Iliescu a fost ultimul președinte de stânga al României, între 2000 și 2004.

Congresul PSD va aduce modificări la vârful conducerii. Gabriela Firea va pierde funcția de prim-vicepreședinte. În locul ei va fi numit Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. În continuare, Firea va rămâne președintele PSD București.

Opt vicepreședinți pe domenii

O altă noutate va fi creșterea numărului de vicepreședinți pe domenii, de la patru la opt. Aici vor fi nume vechi din partid, cum ar fi Lia Olguța Vasilescu sau Marian Neacșu, dar și învingători de la alegerile locale, printre care Gheorghe Șoldan sau Rareș Hopincă. Din noua conducere va face parte și Elisabeta Lipă, pe domeniul Sport, după rezultatele de la Jocurile Olimpice 2024.

Vor exista, de asemenea, și opt vicepreședinți pe regiuni. Aici, cel mai important nume care apare pe listă este cel al lui Marian Neacșu, în prezent vicepremier în Cabinetul Ciolacu.

O premieră la acest congres va fi introducerea votului electronic. Social-democrații își vor alege noua conducere direct de pe telefon.

„Este un vot secretizat. Nu se ştie cine a votat ce. Este asigurată această secretizare de aplicaţia respectivă, care ne-a fost prezentată astăzi. Nu avem niciun fel de problemă în această direcţie, iar acest vot se va închide în 15 minute cu rezultat cu tot.”, a prezicat Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.

Mandatul conducerii PSD se întinde pe o perioadă de 4 ani. Cu toate acestea, istoria ne arată că un eventual eșec în alegerile prezidențiale ar putea destabiliza partidul.

Probleme în coaliția de guvernare

Între timp, PSD se confruntă cu probleme în interiorul coaliției de guvernare. Social-democrații și liberalii se gândesc tot mai mult la alegerile din această toamnă (cele parlamentare și cele prezidențiale), însă în același timp ar trebui să ia mai multe decizii pentru populație în perioada următoare. În primul rând, cele două partide trebuie să pună la punct un plan de măsuri prin care să fie redus deficitul bugetar, pentru că în continuare statul român cheltuie mai mult decât își permite.

O altă decizie importantă care trebuie luată în coaliție este ce se va întâmpla cu pragul de impozitare pentru microîntreprinderi, pentru că, potrivit PNRR, România riscă să piardă bani dacă nu scade acest prag de la 500.000 de euro la 100.000 de euro. Este vorba despre pragul peste care microîntreprinderile vor ajunge să plătească un impozit pe venit de 16% și să nu mai fie încadrate drept microîntreprinderi.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Este primul an în care sunt organizate toate cele patru rânduri de alegeri. Europarlamentarele și localele au fost comasate și organizate pe 9 iunie, iar românii vor mai fi chemați la vor pentru alegerile prezidențiale (două tururi) și alegerile parlamentare.

Calendarul alegerilor din 2024:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE