Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE VIDEO Marcel Ciolacu și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale 2024. Reacția Elenei Lasconi

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale 2024. Decizia a fost anunțată de Ciolacu printr-un mesaj video pe Facebook.

”Am decis să îmi depun candidatura la Preşedinţia României. Am luat această decizie după ce m-am consultat cu românii, cu familia mea şi cu colegii mei din partid. La Congresul de sâmbătă, voi veni în fața românilor cu planul meu pentru România și le voi cere colegilor mei sprijinul pentru a câștiga alegerile prezidențiale.

Astăzi, mai mult ca oricând, România are nevoie de stabilitate și echilibru. Românii au nevoie de siguranța că muncind pot avea un trai mai bun. Țara are nevoie de un președinte căruia îi pasă de toți românii”, a anunţat preşedintele PSD.

20/08/2024 , 17:16

Elena Lasconi: Mă bucur că am aflat cu cine intru în turul 2

Liderul USR, Elena Lasconi a reacționat la anunțul făcut de Marcel Ciolacu, spunând că se bucură că a aflat cu cine intră în turul 2.

„Mă bucur că am aflat cu cine intru în turul 2 și cred că mulți se și miră că Marcel Ciolacu și-a făcut curaj să candideze.

Mi se pare incredibil că după un mandat dezastruos de prim-ministru îți dorești să fii președinte de țară. Datele economice, din punctul meu de vedere, dar și al specialiștilor, sunt îngrijorătoare. Știți foarte bine că avem un deficit foarte mare, cea mai mare inflație, oamenii simt slaba guvernare, simt că o duc din ce în ce mai prost și că pot cumpăra din ce în ce mai puține lucruri când merg la piață sau la magazin.

Cred că domnul Ciolacu ar trebui să răspundă la trei întrebări:

1. Ce căuta la vânătoare cu un terorist - Omar Haissam - și dacă este prieten și cu alți teroriști?

2. La ce vârstă a luat bacalaureatul și ce studii a făcut?

3. În ce condiții și-a luat carnetul de revolționar, pentru că știe toată lumea că nu a avut nicio contribuție la Revoluția din 1989, doar că a obținut niște spații comerciale gratis în piața din Buzău.

De ce sunt importante cele trei întrebări? Pentru că, de fapt, ele conturează imaginea celui care vrea să fie președintele României. Nu cred că președintele României ar trebui să fie prieten cu vreun terorist. Nu cred că ar trebui să existe dubii despre studiile pe care le are președintele României sau semne de întrebare despre cum a obținut acel certificat de revoluționar.

Îl invit pe domnul Ciolacu la o dezbatere cu public, cu românii, care să fie în jurul nostru, pe model american, să se uite în ochii oamenilor și să le spună că o duc mai bine, să vedem ce părere au și românii”, a scris Lasconi pe pagina sa de Facebook.

Ciolacu i-a anunțat întâi pe colegii de partid

Anterior, Marcel Ciolacu îi anunțase pe colegii de partid, printr-un mesaj audio, că a luat decizia de a candida la alegerile prezidențiale.

”Vă salut! Sunt Marcel Ciolacu. După ce m-am consultat cu foarte mulți dintre dumneavoastră, am luat decizia să candidez la Președinția României. Am vrut să aflați asta de la mine, și nu de la televizor, pentru că această decizie o vom dezbate sâmbătă, la Congresul PSD. Avem cea mai bună echipă pentru România, așa cum am arătat la toate alegerile din ultimii 4 ani. Sunt sigur că împreună vom reuși să recâștigăm Președinția după 20 de ani. Sâmbătă la congres, voi prezenta Planul meu pentru România. Sper din toată inima să-mi acordați onoarea de a lupta în numele dumneavoastră și al românilor pentru a câștiga alegerile prezidențiale. România are nevoie de stabilitate și echilibru. Contez pe voi toți și vă aștept alături de campania noastră. Vă mulțumesc!”, este mesajul lui Marcel Ciolacu adresat social-democraților.

La începutul lunii august, Marcel Ciolacu anunța că ”nu a existat nicio solicitare a unui candidat independent să candideze din partea PSD”. De altfel, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a precizat la acel moment că Marcel Ciolacu va discuta cu toții liderii de filiale județene, iar ”cel mai târziu pe 22 (august va face anunțul referitor la o candidatură, n.red)”.

PSD organizează pe 24 august Congresul prin care își va alege noua conducere. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru șefia partidului este 22 august.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE