Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE acuză Apple că încalcă regulile concurenței. App Store ar împiedica accesul la canale alternative

Uniunea Europeană acuză Apple că încalcă regulile concurenței și a deschis o investigație. Comisia Europeană susține că gigantul american, prin aplicaţiile sale, împiedică accesul consumatorilor la canale alternative.

Dacă se confirmă constatările, Apple ar putea fi amendat cu până la 10% din cifra de afaceri din întreaga lume.

Thomas Regnier, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: ”Comisia a trimis Apple constatări preliminare cu privire la cazul deschis pe 25 martie, legat de regulile de direcție pe Apple App Store. După cum știți, în conformitate cu regulamentul pieţelor digitale, dezvoltatorii de aplicații, practic dezvoltatorii, ar trebui să fie în măsură să orienteze consumatorii la oferte alternative, opțiuni mai ieftine în afara App Store.

În urma investigației, avem acum îndoieli și credem că Apple încalcă DMA (regulamentul n.r.) când vine vorba de aceste reguli de direcție.

Acum Apple are acces la dosarul nostru, la dosarul Comisiei, care cuprinde toată investigația. Apple va putea acum analiza și evalua această documentație furnizată de Comisie. În urma acestui fapt, vom primi un răspuns, sperăm, de la Apple.”

Apple, acuzată că n-ar respecta Regulamentul privind pieţele digitale al UE

Comisia Europeană a înștiințat luni compania Apple privind opinia sa preliminară potrivit căreia regulile magazinului său de aplicaţii App Store încalcă Regulamentul privind pieţele digitale, pentru că îi împiedică pe dezvoltatorii de aplicaţii să îi orienteze în mod liber către canale alternative pe consumatorii aflaţi în căutare de oferte şi conţinut, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

În plus, Comisia a deschis o nouă procedură de neconformitate împotriva Apple, pe motiv că noile cerințe contractuale ale companiei pentru dezvoltatorii terți de aplicații și magazinele de aplicații terțe, precum și noua ”taxă pentru tehnologie de bază” a Apple, nu asigură respectarea efectivă a obligaţiilor Apple în temeiul Regulamentului privind pieţele digitale.

Regulamentul privind pieţele digitale prevede că dezvoltatorii care îşi distribuie aplicaţiile prin intermediul App Store al Apple ar trebui să poată, în mod gratuit, să îşi informeze clienţii despre alte posibilități de a cumpăra mai ieftin, să îi orienteze către ofertele respective și să le permită să facă achiziții, arată sursa citată.

Regulile App Store care au atras atenția Comisiei Europene

În prezent, Apple are trei seturi de condiții comerciale ce reglementează relația cu dezvoltatorii de aplicații, inclusiv regulile App Store privind orientarea clienţilor.

Reprezentanții Comisiei Europene susțin că au constatat, cu titlu preliminar, că niciuna dintre condiţiile comerciale nu le permite dezvoltatorilor să îşi sfătuiască în mod liber clienţii. De exemplu, dezvoltatorii nu pot oferi informaţii despre preţuri în cadrul aplicaţiei sau nu pot comunica în niciun alt mod cu clienţii lor pentru a promova oferte disponibile pe canale de distribuţie alternative.

În plus, în cele mai multe dintre condiţiile comerciale pe care le pune la dispoziţia dezvoltatorilor de aplicaţii, Apple permite direcţionarea doar prin "link-outs". Este o metodă prin care dezvoltatorii de aplicaţii pot include în aplicaţia lor un link prin care redirecţionează clientul către o pagină web unde poate încheia un contract. De altfel, procesul de direcţionare prin link-out face obiectul mai multor restricţii aplicate de Apple, care îi împiedică pe dezvoltatorii de aplicaţii să comunice, să promoveze oferte şi să încheie contracte prin intermediul canalului de distribuţie pe care îl preferă.

Deşi Apple poate primi o taxă pentru facilitarea, prin intermediul AppStore, a câştigării iniţiale a unui nou client de către dezvoltatori, taxele percepute de Apple depăşesc ceea ce este strict necesar pentru o astfel de remuneraţie. De exemplu, Apple le percepe dezvoltatorilor o taxă pentru fiecare achiziţie de bunuri sau servicii digitale pe care un utilizator o efectuează în termen de şapte zile de la direcţionarea prin link-out din aplicaţie, se arată în comunicatul Executivului comunitar.

Prin trimiterea constatărilor preliminare, Comisia informează Apple cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia societatea încalcă Regulamentul privind pieţele digitale. Acest lucru nu prefigurează rezultatul anchetei, întrucât Apple are acum posibilitatea de a-şi exercita dreptul la apărare prin examinarea documentelor din dosarul de anchetă al Comisiei şi prin trimiterea unui răspuns în scris la constatările preliminare ale Comisiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE