Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană dă în judecată Ungaria la Curtea de Justiție a UE. Legea suveranității, sursa controverselor

Comisia Europeană a acționat în instanță Ungaria în legătură cu o lege controversată despre care Guvernul de la Budapesta susține că este necesară pentru a proteja „suveranitatea națională”. Actul normativ a fost denunțat, însă, de organizațiile neguvernamentale care-l consideră un instrument periculos pentru a reduce la tăcere vocile Opoziției, relatează Euronews.com.

Procesul anunțat joi reprezintă următoarea etapă a acțiunii în justiție lansate de Comisia Europeană în februarie și vine ca urmare a răspunsurilor „nesatisfăcătoare” oferite de autoritățile de la Budapesta.

Decizia transferă efectiv problema de la Bruxelles la Luxemburg, unde se află sediul Curții de Justiție a UE. Executivul comunitar nu solicită judecătorilor să impună măsuri provizorii, cum ar fi suspendarea temporară a legii, solicitată de unele organizații. O hotărâre este așteptată în anii următori.

„După ce a evaluat cu atenție răspunsul autorităților ungare, Comisia menține majoritatea plângerilor identificate, care nu au fost încă soluționate”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, publicat joi.

Motivul pentru care Comisia Europeană dă în judecată Ungaria la Curtea de Justiție a UE

Legea controversată a fost aprobată în decembrie 2023, cu sprijinul partidului de guvernământ al lui Viktor Orbán. Prin acest act normativ, este înființat Biroul de protecție a suveranității (SPO), cu scopul de a investiga persoanele și organizațiile suspectate de subminarea „suveranității naționale” și a „identității constituționale” a țării.

SPO poate colecta informații despre persoane sau grupuri care primesc finanțare din străinătate și care ar putea influența dezbaterea democratică și procesele electorale „în interesul unui alt stat” sau al unui „organ străin”. Serviciile secrete ale Ungariei sunt obligate să sprijine activitatea biroului, care are dreptul de a accesa documente clasificate.

După încheierea anchetei, SPO își publică concluziile. Legea nu prevede nicio măsură pentru a contesta cercetările acestei instituții.

Viktor Orbán, care îi acuză frecvent pe criticii săi că sunt agenți plătiți de Occident, susține că legea este necesară pentru a proteja Ungaria de ingerințe politice nejustificate.

Prevederile vagi din această lege și lipsa supravegherii judiciare au stârnit îngrijorări în rândul societății civile și al jurnaliștilor independenți, care se tem că vor fi nedreptățiți pentru că refuză să urmeze deciziile politice ale lui Orbán și că vor fi privați de posibilitatea de a contesta concluziile SPO.

Transparency International Ungaria și Átlátszó, o organizație non-profit de investigații susținută prin donații internaționale, au fost deja vizate de birou, notează sursa citată.

Statele Unite au criticat legea sprijinită de Viktor Orban

Comisia Europeană a atras atenția cu privire la aceste nereguli în momentul în care a descihis acțiunea în instanță în februarie, menționând că legea încalcă o serie de valori fundamentale și garanții juridice, precum principiul democrației, dreptul la viață privată, protecția datelor cu caracter personal, libertatea de exprimare, informare și asociere și prezumția de nevinovăție, printre altele.

De asemenea, Statele Unite au criticat legea „draconică”. ”Tentativa Guvernului maghiar de a hărțui, intimida și pedepsi organizațiile independente contravine principiilor guvernării democratice prevăzute de statul de drept”.

Alte critici au fost exprimate de Parlamentul European, Comisia de la Veneția, Amnesty International și Comitetul Helsinki din Ungaria, precum și de zeci de organizații ale societății civile și instituții media independente.

În ultimele săptămâni, Ungaria a fost criticată pentru că a refuzat să plătească o amendă de 200 de milioane de euro, pentru că a amenințat că va trimite migranți în Belgia și pentru că a facilitat eliberarea permiselor de muncă pentru cetățenii ruși și belaruși.

Orban urmează să se adreseze Parlamentului European săptămâna viitoare, ca parte a președinției semestriale a Ungariei la Consiliul UE, care este boicotat ca răspuns la întâlnirea premierului cu Vladimir Putin din iulie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE