Primul portavion pentru drone din Europa este construit în România, la Șantierul Naval din Galați. Nava nu este pentru noi, ci este destinată Marinei portugheze, în timp ce Forțele Navele Române au în dotare, în mare parte, nave militare vechi de peste 30 de ani.
Portavion pentru drone, construit la Galați și destinat Marinei portugheze
A fost adusă deja o parte dintre componentele portavionului pentru drone care va fi construit la Șantierul Naval din Galați la cerințele Marinei Militare portugheze. Două ceremonii simbolice au loc, joi, acolo, pentru a marca primele etape ale construcției și anume tăierea tablei din care va fi construită nava și punerea chilei.
Înalți oficiali din Portugalia participă la eveniment, alături de Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiralul Mihai Panait.
Specificațiile portavionului pentru drone
Nava multifuncțională va fi înzestrată cu un sistem care să lanseze drone și elicoptere fără pilot, precum și ajutorul în caz de urgență, în plus față de operațiunile de siguranță maritimă și de sprijin naval. Poate deveni și spital mobil, în caz de nevoie.
Este proiectată să aibă o lungime de 107 metri, o pistă de zbor de 96 de metri, dar și o punte pentru marfă cu o suprafață de 650 de metri pătrați. Va avea și un hangar pentru drone, un spațiu pentru 12 containere, laboratoare, dar și spații de cazare pentru cei care vor deservi vasul.
Marina militară portugheză a accesat fonduri europene pentru a achiziționa nava, care ar trebui să fie gata în 2026.
Șantierul Naval de la Galați este singurul din țară care a mai construit nave în ultimele decenii, având deja în portofoliu în jur de 30 de nave militare și nave speciale. Toate au fost livrate către alte țări, state NATO sau unor parteneri ai Alianței. Chiar la finalul lunii iulie, șantierul de la Galați a trimis către Pakistan o navă de luptă ultramodernă, asta în timp ce Forțele Navale Române au în dotare nave care sunt în serviciu de mai bine de 30 de ani și sunt insuficiente pentru rolul pe care îl are acum structura în regiunea Mării Negre.
Doar câteva ambarcațiuni au fost cumpărate în ultimii ani: ultima, intrată în dotarea Forțelor Navale Române, este un vânător de mine second-hand - cumpărat din Marea Britanie, însă modernizat -, iar al doilea vânător de mine urmează să fie livrat României spre sfârșitul anului.