Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comentarii pline de ură și toxice în mediul online, după atentatul asupra premierului slovac Robert Fico

Cercetătorii au stabilit de mult timp legături între comentariile online pline de ură și capacitatea acestora de a împinge oamenii către poziții politice, convingeri și viziuni extreme asupra lumii.

Atentatul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico a declanșat un val intens de comentarii online pline de ură și toxice, potrivit datelor compilate de start-up-ul slovac Elv.ai.

În ziua tentativei de asasinat, comentariile pline de ură au crescut cu 60%

Organizația a constatat că, în ziua tentativei de asasinat, comentariile pline de ură - care pot include limbaj vulgar, discursuri de ură, rasism, xenofobie, amenințări, precum și justificări ale atacului - au crescut cu 60% față de întreaga lor bază de date de monitorizare.

Anterior, nivelul de toxicitate în comentariile online a atins cel mai înalt nivel în timpul alegerilor prezidențiale din Slovacia din martie și aprilie, Elv.ai înregistrând comentarii pline de ură făcute în 13,62% din discuțiile online. Comparativ, nivelul de toxicitate după tentativa de asasinat a fost de 21,62%.

”Reacțiile emoționale la astfel de incidente provoacă adesea reacții puternice”

”Astfel de evenimente acționează adesea ca niște catalizatori pentru ca tensiunile și nemulțumirile să iasă la suprafață online. Reacțiile emoționale la incidentele de profil înalt provoacă adesea reacții puternice, determinând indivizii să își exprime furia sau teama online", a declarat Jakub Šuster de la Elv.ai pentru Euronews.

Platformele de socializare pot amplifica discursul de ură prin intermediul ”camerelor de ecou”, unde utilizatorii sunt expuși în primul rând la opinii care le întăresc pe cele proprii, radicalizându-le adesea opiniile”, a adăugat el.

Mesajul transmis de ministerul slovac de Interne

În urma atacului, ministerul slovac de Interne a îndemnat utilizatorii de pe una dintre paginile sale oficiale de Facebook să se abțină de la distribuirea de conținuturi inadecvate sau vulgare despre atac. De asemenea, acesta a cerut instituțiilor media profesioniste să își închidă secțiunile de comentarii și să modereze postările din rețelele de socializare pe această temă.

De asemenea, ministrul de Interne Matúš Šutaj-Eštok le-a cerut jurnaliștilor și politicienilor să se abțină de la răspândirea de comentarii antagoniste pe rețelele de socializare în urma atacului.

Între timp, președintele slovac, Zuzana Čaputová, a declarat miercuri, într-o postare pe X, că „discursul instigator la ură și retorica plină de ură, la care suntem martori în întreaga societate, duce la acte pline de ură”.

Consecințele toxicității online

Discursul instigator la ură online contribuie în mod semnificativ la alimentarea diviziunilor în cadrul societății slovace. Proliferarea comentariilor pline de ură poate avea mai multe efecte profunde. Discursul instigator la ură persistent exacerbează diviziunile sociale, îngreunând implicarea comunităților într-un dialog constructiv", a explicat Šuster.

Expunerea repetată la discursul instigator la ură poate desensibiliza indivizii la opiniile extreme, normalizând treptat o astfel de retorică.”

În 2023, Centrul European pentru Drepturile Romilor a depus șase plângeri penale împotriva unor persoane din Slovacia în numele unor membri ai comunității rome care au declarat că persoanele respective au postat online discursuri de ură împotriva romilor.

”Unele dintre comentarii sunt scandaloase, altele sunt și mai grave și vizează exterminarea”

Unele dintre comentarii sunt scandaloase, altele sunt și mai grave și vizează exterminarea romilor. În unele cazuri, cei care urăsc ar fi putut să comită acte criminale", a declarat coordonatorul voluntarilor și avocatul de la Forumul pentru Drepturile Omului, Diana Repiščáková.

Cercetătorii au stabilit de mult timp legături între comentariile online pline de ură și capacitatea lor de a împinge oamenii și mai mult spre poziții politice, credințe și viziuni extreme asupra lumii.

În 2018, Organizația Națiunilor Unite a raportat că rețelele de socializare, și în special Facebook, au jucat un rol semnificativ în genocidul Rohingya din 2017 din statul Rakhine din Myanmar.

În Kenya, un proces în valoare de 1,6 miliarde de dolari (1,47 miliarde de euro) intentat la Înalta Curte din Kenya a acuzat compania mamă a Facebook, Meta, de amplificarea discursului instigator la ură și a violenței pe Facebook în legătură cu conflictul din Tigray din Etiopia din 2020-2022.

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) a declarat în 2023 că discursul de incitare la ură online a crescut în Europa și că UE nu a făcut suficient de mult pentru a reglementa această problemă, în ciuda punerii în aplicare a Legii privind serviciile digitale, care vizează impunerea unui cod de conduită privind discursul de incitare la ură online.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE