Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Juraj Cintula, atacatorul lui Robert Fico. Scriitorul susține că l-a împușcat pentru că nu e de acord cu politicile guvernului

Premierul pro-rus al Slovaciei Robert Fico a fost împușcat de un individ identificat drept scriitorul și poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, din orașul Levice, conform informațiilor publicate de Novaia Gazeta Europe.

Potrivit sursei, arma folosită în atac aparține legal lui Cintula, care este cunoscut drept unul dintre fondatorii clubului literar DÚHA, conform publicației Plus 7 Dni. Acesta a declarat că a recurs la acest gest pentru că nu este de acord cu politicile guvernului slovac.

”Nu sunt de acord cu politicile guvernului slocav”, a declarat Juraj Cintula.

Acesta a fost angajat anterior al unei companii private de securitate și este autorul unei colecții de poezii, conform rapoartelor canalului local de televiziune Markiza.

Poetul este cunoscut ca susținător al partidului de opoziție Slovacia Progresistă, conform Meduza. Cintula a fost implicat și într-o tentativă de asasinat în 2016, când a fost atacat într-un centru comercial din orașul Levice de către un tânăr în stare de ebrietate.

Informațiile inițiale arată că motivul atacului asupra premierului Fico ar fi dezacordul lui Cintula cu politicile guvernului. Mai mult, se pare că atacatorul a fost asociat cu grupul paramilitar pro-rus Slovenskí Branci (SB), iar liderul acestuia a fost antrenat de foști soldați ruși din Spetsnaz.

În prezent, viața premierului Robert Fico este în pericol, conform unei postări pe pagina sa de Facebook. Martorii evenimentului au relatat că premierul s-a apropiat de un bărbat pentru a-i strânge mâna, moment în care acesta a fost împușcat.

Unul dintre locuitorii din Handlova, prezent la incident, a descris cum atacatorul ar fi strigat "Robo, vino aici" înainte de a trage asupra lui Fico, care ieșise în mulțime după ședința guvernului de la Handlova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE