Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Corespondență Euronews la spitalul unde e internat Robert Fico: "Va avea loc a doua operație. Are șanse de supraviețuire"

Premierul Slovaciei, Robert Fico (59 de ani), a fost împușcat miercuri, în jurul orei 17:05, în fața Casei de Cultură din orașul Handlova. Șeful Guvernului de la Bratislava a fost dus cu elicopterul în apropiere, la Baska Bystrica, unde a fost internat în spitalul Roosevelta.

Medicii spun că premierul slovac Robert Fico a fost stabilizat, dar se află în continuare în stare gravă. Între timp, în Slovacia au fost deschise două anchete. Bărbatul care a tras în premier a fost acuzat de tentativă de omor cu premeditare, iar autoritățile vor investiga felul în care au intervenit agenții de pază și polițiștii.

Rezumat:

  • Robert Fico (59 de ani) a fost împușcat după ședința de guvern.
  • Fico a fost lovit de trei gloanțe din cele cinci care au fost trase. Unul l-a nimerit în stomac, altul în șold și al treilea într-o încheietură.
  • Principalul suspect este un bărbat în vârstă de 71 de ani. El a fost reținut.
  • El va fi supus unei noi intervenții chirurgicale. Prima a durat cinci ore și medicii au reușit să oprească hemoragia.
  • Ministrul Apărării, Robert Kaliniak, a subliniat că atentatul asupra lui Robert Fico este un ”atac politic" la care va trebui să "reacţionăm în consecinţă".
  • Robert Fico, aflat la al patrulea mandat de premier, este un politician populist, pro-rus.
  • Poliția din Slovacia a anunțat că monitorizează activitățile de pe Internet, în condițiile în care unii utilizatori ai rețelelor de socializare au incitat la ură.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, va fi operat din nou

Euronews a ajuns în Slovacia, de unde vine cu ultimele informații, chiar din fața spitalului unde este internat Fico, în Banska Bistrica.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: "În spatele meu este spitalul în care e internat premierul Robert Fico, în stare gravă. Ne pregătim de o nouă conferință de presă a medicilor, pentru că înțelegem, pe surse, că va avea loc o nouă operație, una mai ușoară decât cea anterioară, care a durat cinci ore, o operație la șold, acolo unde a fost nimerit de unul dintre cele cinci gloanțe.

Cel care a tras este un pensionar de 71 de ani, aparent, pentru că nu avem încă o declarație oficială, ci doar declarații de la ministrul de Interne, dar fără să ofere și probe. Știm că starea de sănătate a premierului e una gravă, el a trecut cu bine noaptea, nu mai e în pericol să moară, asta au spus medicii, deci are șanse de supraviețuire, dar orele următoare sunt cruciale. De aceea, Robert Fico rămâne internat în acest spital din spatele meu, Roosvelt.

Nici vorbă să fie dus la un alt spital mai bine dotat, din capitala Bratislava. De altfel, aceasta a fost intenția ieri, după ce, în localitatea Handlova, a avut loc atentatul la viața sa, după cum spun autoritățile. A venit imediat un elicopter, dar s-a hotărât că nu rezistă până la Bratislava, sunt 200 de kilometri distanță, riscul ar fi fost prea mare. De aceea, el a fost operat aici, de o echipă de medici.

În ceea ce privește societatea din Slovacia, aceasta rămâne în continuare destul de împărțită. Așa a fost și până acum, pentru că Robert Fico părea a deveni un premier autoritar. Măsurile pe care le-a luat, ca opozant al Uniunii Europene, ca prieten al lui Vladimir Putin și un luptător împotriva libertății de exprimare în presă - amintesc doar intenția de dizolvare a televiziunii publice din Slovacia - sunt câteva exemple.

Sunt oameni care îi țin partea lui Robert Fico, sunt și alții din opoziție, care nu fac parte din alianța guvernamentală, unde e și partidul său, SMER, care spun că Fico are tendințe autoritariste. Guvernul încă nu a decis cine îi va lua locul pe perioada cât el nu își va putea îndeplini funcțiile. Știm sigur că va fi unul dintre cei patru vicepremieri, iar cele mai mari șanse le are ministrul Apărării, care faceparte din aceeași formațiune politică cu Robert Fico".

Cine este Robert Fico

Robert Fico a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie 2023 în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.

El s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Robert Fico a fost numit pentru a patra oară premier, în toamna anului 2023. Politician apropiat de premierul ungar Viktor Orban, el a demisionat în 2018 din funcţia de prim-ministru, pe fondul protestelor publice împotriva corupţiei, după ce un jurnalist a fost ucis.

În aprilie 2024, alegerile prezidențiale din Slovacia au fost câștigate de Peter Pellegrini, un susținător al premierului Robert Fico, care militează pentru relații bune cu Federația Rusă. După victorie, populiștii pro-ruși din Slovacia și-au consolidat pozițiile la vârful puterii și controlează toate cele trei instituții ale statului – Guvernul, parlamentul și președinția.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE