Robert Fico, actualul premier al Slovaciei, victima unei recente tentative de asasinat, este liderul partidului Smer-SD. Acesta a câștigat alegerile parlamentare din 2023, astfel că Fico a format noul guvern de la Bratislava, alături de o coaliție compusă din partidul său, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS).
Cariera politică
Ca orientare politică, Fico este un social-democrat de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban. Anterior, Fico a mai deținut de două ori funcția de premier al Slovaciei, între 2006 şi 2010 şi între 2012 şi 2018.
Fico a devenit membru al Partidul Comunist din Cehoslovacia în 1986. După Revoluția de catifea din 1989 și prăbușirea regimului comunist din Cehoslovacia, Fico s-a alăturat Partidului Stângii Democratice (SDĽ), un succesor al Partidului Comunist din Slovacia. A fost ales pentru prima dată deputat în Parlament în 1992. Totuși, cariera sa politică a prins avânt în anii 2000. Între 2002 și 2006, Smer a fost principalul partid de opoziție din parlamentul slovac, iar Fico a fost liderul acestui partid.
La alegerile parlamentare din Slovacia din 2006, Smer a câștigat cu 29,1% din voturi. Ulterior, Smer a format un guvern de coaliție cu Partidul Popular - Mișcarea pentru o Slovacie Democratică (HZDS) al lui Vladimír Mečiar și cu Partidul Național Slovac (SNS) al lui Ján Slota. După 2010 partidul a intrat în opoziție, dar a revenit la putere în 2012. Pe 14 martie 2018, Fico a declarat public că este pregătit să își prezinte demisia din funcția de prim-ministru pentru a evita alegerile anticipate, precum și pentru a „rezolva criza politică” legată de asasinarea jurnalistului de investigație Ján Kuciak.
Înaintea alegerilor din 2023, Fico a promis încetarea imediată a sprijinului militar slovac pentru Ucraina și a promis să blocheze ambițiile Ucrainei de aderare la NATO, atacând astfel sprijinul ferm al Slovaciei oferit Ucrainei până atunci. La alegerile legislative din acel an Smer-SD, partidul condus de Robert Fico, a obţinut aproape 23% din voturi. Ulterior, Fico a reușit să formeze un guvern de coaliție și să devină premier.
Politica externă
Fico a fost criticat de multe ori pentru viziunile sale în ceea ce privește politica externă. Comentariile sale legate de ajutorul oferit Ucrainei se încadrează în logica comentariilor făcute de premierul maghiar Viktor Orban. Cei doi au o perspectivă diferită față de majoritatea statelor UE cu privire la necesitatea oferirii de ajutoare Ucrainei. La protestele din 2013 de la Kiev, Fico a a condamnat utilizarea violenței, dar a declarat că protestele au fost o chestiune internă în Ucraina, asta în timp ce majoritatea statelor UE au condamnat reprimarea violentă a manifestanților de către președintele pro-rus de la vremea respectivă, Viktor Ianukovici.
În 2022 și 2023, Fico a fost un critic vehement al Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen. Acesta a criticat în special poziția Uniunii Europene în raport cu agresiunea rusă din Ucraina, dar și chestiuni legate de migrațiune. De pildă, Fico a respins planul Comisiei Europene de a distribui refugiații din Orientul Mijlociu și Africa între statele membre ale UE, spunând: „Atâta timp cât sunt prim-ministru, cotele obligatorii nu vor fi implementate pe teritoriul slovac”.