Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comandant Hezbollah, ucis de Israel în urma unui bombardament în Beirut

Un comandant de rang înalt al grupării Hezbollah a fost ucis marți în urma unui bombardament aerian lansat de Armata israeliană asupra capitalei Libanului, Beirut. Atacurile atacurile transfrontaliere cu rachete dintre Forţele armate israeliene (IDF) și organizația militantă au intensificat temerile cu privire la declanșarea unui război amplu în Orientul Mijlociu, relatează agenția Reuters.

Armata israeliană a transmis că, prin atacul aerian asupra capitalei Libanului, a fost lichidat Ibrahim Qubaisi, care ar fi fost comandantul responsabil divizia de rachete a Hezbollah. Două surse de securitate din Liban l-au descris drept un oficial important în divizia de rachete a grupării susținute de Iran.

Ulterior, IDF a precizat că forțele aeriene au efectuat, de asemenea, „lovituri ample” asupra țintelor Hezbollah din sudul Libanului, inclusiv asupra unor facilități de depozitare a armelor și zeci de lansatoare care erau îndreptate spre teritoriul israelian.

„Hezbollah nu mai este acum aceeași grupare pe care o știam în urmă cu o săptămână. A suferit o serie de lovituri în ceea ce privește comanda și controlul său, luptătorii săi și mijloacele de luptă”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

Oficialul israelian a evidențiat că bombardamentele vor continua. „Toate acestea sunt lovituri grave”, a spus el trupelor israeliene.

Libanul susține că aproape 600 de oameni au fost uciși în urma loviturilor israeliene

Oficialii din Liban au transmis că 569 de persoane au fost ucise, iar alte 1.835 au fost rănite, după ce Israelul a lansat atacuri de amploare luni dimineață. Printre victime se numără și 50 de copii, a declarat ministrul Sănătății, Firass Abiad.

Reprezentanții grupării Hezbollah au spus că au lansat rachete marți asupra bazei militare Dado din nordul Israelului și au atacat baza navală Atlit de la sud de Haifa cu drone, printre alte ținte. Armata israeliană a menționat că sirenele au fost activate în orașul Safed, din nordul țării unde se află baza Dado, și în zonele din apropiere. IDF nu a menționat dacă baza a fost afectată.

Noua ofensivă a Israelului împotriva Hezbollah a alimentat temerile că Orientul Mijlociu ar putea fi destabilizat după aproape un an de conflict între Israel și gruparea palestinian Hamas din Fâșia Gaza.

De la tribuna ONU, președintele american Joe Biden a încercat să calmeze tensiunile din Orientul Mijlociu. „Războiul la scară largă nu este în interesul nimănui, chiar dacă o situație a escaladat, o soluție diplomatică este încă posibilă”, a declarat el în fața Adunării Generale a ONU, formată din 193 de membri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE