Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu a reacționat prompt după ce Zaharova a vorbit despre „ocupația românească” în Moldova. Rușii au notificat România să-și închidă un consulat

Marcel Ciolacu a făcut recent o vizită oficială în Republica Moldova, acolo unde a avut o întâlnire cu președinta Maia Sandu și a anunțat susținerea țării noastre pentru vecinii de peste Prut în parcursul european.

Între timp, a apărut și o reacție a rușilor, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

Zaharova a vorbit despre „ocupația românească” în Moldova

„În paralel, continuă vizitele în Moldova ale politicienilor şi funcţionarilor occidentali care militează deschis pentru 'opţiunea europeană'. Pe 4 octombrie anul acesta, la Chişinău, premierul român M. Ciolacu a îndemnat conducerea moldoveană să lucreze mai activ pentru ca cetăţenii 'să înţeleagă clar că viitorul Moldovei este în UE'.

Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună aşa: nu în UE, ci în România. Asta este ceea ce vor ei. Vedem cât de 'prosperă' este Uniunea Europeană. Absurditatea unor astfel de afirmaţii este că, aşa cum arată istoria, ocupaţia românească din 1918-1940 a fost cea care a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare şi atacuri în masă. Dimpotrivă, apartenenţa la Imperiul Rus şi la URSS a fost marcată de prosperitatea Moldovei. Toate acestea sunt dovedite prin fapte, cifre şi date reale.

Este evident că tacticile de promovare a ameninţării ruse inexistente, inclusiv acuzaţii nefondate privind încercările ţării noastre de a organiza o lovitură de stat în Moldova, nu funcţionează. Moldovenii nu cred. Locuitorii ţării văd politica antipopulară eşuată a autorităţilor şi realitatea dezastruoasă care se ascunde în spatele sloganurilor şi lozincilor despre aşa-numitul curs european al actualului regim de la Chişinău. În realitate, ei sunt împinşi în dependenţă colonială, pentru a se abandona pe ei înşişi, ca să nu mai vorbim de propria lor istorie. Oamenii văd şi trag concluzii”, a spus Maria Zaharova.

În plus, Zaharova a spus că România fost notificată oficial că trebuie să-și închidă Consulatul General de la Rostov pe Don, începând cu 14 octombrie.

Marcel Ciolacu a reacționat prompt și a remarcat din nou același tip de discurs propagandistic al rușilor.

„Autoritățile ruse încearcă, cu disperare, prin propagarea unor știri false, să schimbe traseul european al Republicii Moldova. Îi încurajez pe toți liderii de la Chișinău să nu se lase intimidați de astfel de acțiuni. România este umăr la umăr cu Republica Moldova în îndeplinirea visului european.

Dorinţa Republicii Moldova de a deveni stat membru al UE reprezintă alegerea stabilităţii, prosperităţii şi a unei comunităţi de valori şi principii, lucruri pe care Rusia continuă să le încalce flagrant, atacându-şi vecinii, cu mijloace convenţionale şi hibride care încalcă în mod flagrant dreptul internaţional.

Alături de celelalte state membre ale UE, România va continua să sprijine Republica Moldova pentru consolidarea instituţiilor democratice şi a capacităţii de a contracara atacurile hibride agresive cu care se confruntă din partea Federaţiei Ruse”, a fost comunicatul prim-ministrului Marcel Ciolacu.

Pe 20 octombrie, în Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale, iar actuala șefă a statului, Maia Sandu, este favorită pentru un nou mandat.

În martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În iunie 2024, Republica Molova a început oficial negocierile de aderare, după cum a anunțat atunci Guvernul de la Chișinău.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE