Sute de câini locuiesc printre ruinele centralei nucleare Cernobîl, la patru decenii de la accidentul nuclear care a emanat de 400 de ori mai multe radiații toxice decât bomba de la Hiroshima. Oamenii de știință încearcă să elucideze acest mister: cum patrupezii au supraviețuit și s-au înmulțit în locul unde abia dacă a mai rămas viață.
300 de câini trăiesc pe teritoriul fostei centrale nucleare sau în apropiere. Testele au arătat că animalele sunt diferite din punct de vedere genetic, în funcție de cât de aproape s-au aflat de epicentrul dezastrului.
Elaine Ostrander, cercetător șef Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman din SUA: Am avut această ocazie nemaipomenită de a analiza structura populației și de a începe să discutăm despre o problemă pe care cu toții ne dorim să o abordăm: cum au supraviețuit 15 generații într-un mediu atât de ostil? Cum se modifică ADN-ul, astfel încât să poți supraviețui?
Oamenii de știință încearcă să stabilească dacă substanțele radioactive au afectat câinii, în mare parte, singurele suflete vii rămase în Cernobîl.
Elaine Ostrander, cercetător șef Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman din SUA: Poate că aceste animale nu mai sunt la fel de fertile, poate au afecțiuni ale pielii. Vom vedea câtă radiație intră în piele. Poate le este afectată blana. Câinii trăiesc într-un mediu foarte rece, foarte ostil. Poate patrupezii sunt afectați mai puțin de radiație. Nu știm.
În 1986, la centrala nucleară Cernobîl s-a produs o explozie. Un nor de precipitații radioactive a afectat ulterior întreaga Ucraină, Belarusul și Rusia. Pripiat, orașul aflat cel mai aproape de centrală, a fost evacuat și este și acum nelocuit.
Emisiile de substanțe radioactive au afectat flora și fauna. Studii făcute ulterior au arătat că mii de oameni expuși radiației s-au îmbolnăvit de cancer.