Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România: mai harnică decât Belgia și Slovacia, dar mai puțin precisă. Care este punctul nevralgic al defensivei Naționalei

Site-ul UEFA a făcut analiza tehnică a echipelor care au încheiat faza grupelor. În atac, punctăm la câteva capitole. Defensiva are, însă de lucru.

4 goluri la EURO, la fel ca generația lui Mutu și Chivu

România a marcat 4 goluri în cele trei meciuri disputate în faza grupelor, de la EURO 2024. O performanță care depășește net momentul EURO 2016 (2 goluri marcate), EURO 2008 (1 gol) și EURO 1996 (1 gol).

Doar generația lui Adrian Mutu și Cristian Chivu se poate lăuda cu același număr de reușite - 4, la EURO 2000.

Cu două goluri, Răzvan Marin devine abia al doilea "tricolor" care reușește o astfel de performanță, la un turneu final al unui Campionat European. În 2016, Bogdan Stancu marca, la rândul său, cu Franța și Elveția - ambele reușite, din penalty.

Mingea la adversar, focus pe recuperări

Potrivit statisticilor UEFA, ai noștri au avut o posesie medie de puțin peste 41%, în partidele cu Ucraina, Belgia și Slovacia. Au cedat, așadar inițiativa, deloc surprinzător dacă ținem cont de formula de joc propusă, de fiecare dată, de Edward Iordănescu: 4-1-4-1, cu doi închizători - Răzvan Marin și Marius Marin și jucătorii de pe flancuri cu mult mai multe sarcini decât de a-i "face" mingi atacantului de careu ori clasicele pătrunderi tăiate.

Stăm binișor la capitolul precizie: 77.34% acuratețe a paselor - 720 de reușite din 931 de tentative, cele mai multe pase medii. În schimb, ne-au ieșit undeva în jur de 15% din centrări, ceea ce arată rău pe hârtie.

În realitate, potrivit analiștilor, în cazul acestor execuții din alergare - nu din fază fixă - oportunitatea de gol e undeva sub două procente.

Alergăm mult: peste 332 de kilometri, în trei partide - 110km/meci. Prin comparație, belgienii, cu 0 posesie medie superioară - 56% și acuratețe a paselor de 87% - au alergat cu 36 de kilometri mai puțin decât naționala României.

La fel, slovacii, care au pasat, însă mai precis: 83%.

Altfel, am inițiat 103 atacuri, finalizate cu 14 șuturi pe spațiul porții, 13 în afara cadrului și 5 blocate.

Portarul Florin Niță, cel puțin 4 parade pe meci

Și în defensivă există un punct nevralgic: din 32 de tacklinguri încercat, am câștigat 8 și am ratat 24. Le-am permis, astfel, adversarilor să trimită 16 șuturi pe spațiul porții lui Niță (13 parade are portarul nostru, aproximativ 4 pe meci!)și alte 18 tentative în afara cadrului.

De punctat și cele 92 de baloane recuperate de la adversari - 30.67/meci. Am faultat de 30 de ori și am fost faultați de 27. Jucătorii noștri au primit 7 cartonașe galbene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE