De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.
Rezultatele după contestații la Bac 2024, publicate de EDU.RO. Rata de promovare: 78,2%, mai mare cu 1,8% față de primele rezultate
- Rezultatele după contestații la Bac 2024 au fost publicate vineri, în jurul orei 12:30, pe site-ul bacalaureat.edu.ro, a anunțat Ministerul Educației.
- După contestații, rata de promovare a crescut cu 1,8% (pentru toate promoțiile), de la 76,4%, la 78,2%. De asemenea, numărul elevilor care au promovat examenul cu media 10 a crescut la 58 de elevi, față de 39 potrivit primelor rezultate.
- Ministerul Educației transmite că au fost depuse 51.373 de contestații. Dintre acestea, 21.770 de contestații au fost la Limba și literatura română, 14.694 de contestații la Matematică și Istorie, 14.317 de contestații la proba la alegere și 592 de contestații la Limba maternă.
Citește totul despre rezultatele la BAC 2024, după contestații.
Trenurile vor circula mai încet în weekend, din cauza codului roșu de caniculă. Viteză redusă cu 20-30 km/h
- Trenurile de călători vor circula cu o viteză mai redusă față de cea normală, în acest weekend, pe fondul avertizării meteo de cod roșu de caniculă, informează Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” – SA, într-un comunicat de presă.
- Concret, viteza trenurilor va fi redusă în medie cu 20-30 km/h față de viteza normală, pe întreaga rețea feroviară.
- ”Precizăm faptul că, măsura de reducere a vitezei de circulație va fi menținută în acest sfârșit de săptămână, zilnic în intervalele orare în care temperatura la nivelul șinei va atinge pragul de 50 de grade Celsius, evoluția temperaturilor la nivelul solului fiind permanent verificată de către personalul feroviar al celor 8 sucursale regionale de cale ferată care adminstrează rețeaua feroviară la nivel național.”, a mai transmis Compania Națională de Căi Ferate.
Iată sfaturile experților pentru călătorii care merg cu trenul în acest weekend.
Petre Roman, audiat în dosarul Mineriadei. Fostul premier este acuzat de infracțiuni contra umanității
- Petre Roman a mers vineri la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei. Fostul premier este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității.
- Procurorii trebuie să refacă ancheta în dosar după ce probele strânse anterior au fost anulate de instanță.
- Procurorii militari susțin că, pe 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au declanșat un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București
Iată declarațiile pe care le-a făcut Petre Roman înaintea audierilor
Structura anului școlar 2024-2025. Când începe școala în septembrie și ce vacanțe vor avea elevii
- Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, și se va încheia vineri, 20 iunie 2025. Va avea 36 de săptămâni și va fi structurat în cinci module.
- Pentru elevii claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar va avea o durată de 34 de săptămâni și se va încheia pe 6 iunie 2025. Iar pentru elevii din clasele a VIII-a, anul școlar ar avea o durată de 35 de săptămâni și se va încheia pe data de 13 iunie 2025.
- Pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, cu excepția anumitor clase, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar ar avea o durată de 37 de săptămâni și se va încheia pe data de 27 iunie 2025.
Iată toate informațiile cu privire la structura anului școlar 2024-2025
Regulamentul UE privind utilizarea inteligenței artificiale a fost publicat în Jurnalul Oficial. Când intră în vigoare
- În martie 2024, legea privind utilizarea inteligenței artificiale a fost adoptată de Parlamentul European, iar acum a fost publicat regulamentul în Jurnalul Oficial al UE.
- Cadrul juridic al acestui "EU AI Act" face referire, printre altele, și la furnizarea de servicii și se va aplica și în România.
- Termenul pentru intrarea în vigoare este de 20 de zile de la data publicării.
Iată ce prevede regulamentul UE privind utilizarea inteligenței artificiale