Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Petre Roman, audiat în dosarul Mineriadei. Fostul premier este acuzat de infracțiuni contra umanității

Petre Roman a mers vineri la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei. Fostul premier este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

Petre Roman, audiat în dosarul Mineriadei la Parchetul General

Procurorii trebuie să refacă ancheta în dosar după ce probele strânse anterior au fost anulate de instanță.

Procurorii militari susțin că, pe 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au declanșat un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București. În urma atacului, patru persoane au fost împușcate mortal, două au fost violate, peste 1300 de oameni au fost răniți, iar 1.250 au fost privați de libertate.

Fostul premier a ținut să precizeze că „nu se poate reţine nicio acuzaţie” împotriva sa în acest caz.

„Eu am venit acum pentru a da o declaraţie prin care să lămuresc toate aspectele ridicate de cercetarea dumnealor, pentru că nu se poate reţine în ceea ce mă priveşte niciuna dintre acuzaţii. Nicuna dintre acuzaţii nu se poate reţine împotriva mea şi am venit să lămuresc acest lucru”, a declarat Roman.

Petre Roman a fost premier al țării în perioada decembrie 1989 - septembrie 1991. În aprilie anul acesta, Klaus Iohannis a semnat documentele - acceptarea cererii de urmărire penală în cazul lui, fiind acuzat de crime împotriva umanității. În Dosarul Mineriadei sunt urmăriți penal și Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, fost director al SRI, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Petre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE