TikTok are termen până pe 19 ianuarie să-și vândă acțiunile din SUA către un american sau o companie americană. În caz contrar, rețeaua chineză ar urma să fie interzisă în Statele Unite ale Americii.
Între timp, „pe ultima sută”, în cazul în care nu câștigă procesul aflat pe rol, oficialii chinezi evaluează de urgență posibilitatea ca Elon Musk să achiziționeze operațiunile TikTok din SUA, conform Bloomberg, care citează surse sub protecția anonimatului.
China evaluează vânzarea TikTok către Elon Musk
Beijingul preferă ca TikTok să rămână în proprietatea firmei-mamă ByteDance, iar compania contestă interdicția, printr-un recurs la Curtea Supremă a SUA.
Posibilitatea ca TikTok să fie preluată de către Elon Musk este discutată acum de înalți oficiali chinezi, care au început deja să dezbată planurile de urgență ca TikTok să devină parte a unei discuții extinse „despre cum să lucreze cu administrația lui Donald Trump”, iar un subiect îl implică tocmai pe Musk, un apropiat al lui Trump, numit să aibă grijă de reformarea administrației publice, în sensul de „eficientizare a guvernului”.
Un potențial acord de anvergură cu unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Trump ar fi „atrăgător” pentru guvernul chinez, care ar putea să se implice direct, dacă TikTok va fi vândut, cu toate că statul chinez a spus de multe ori că nu deține niciun fel de control asupra aplicației și că nu are acces la datele despre cetățenii americani.
Elon Musk a cheltuit peste 250 de milioane de dolari pentru a sprijini alegerea republicanului Donald Trump ca președinte al SUA, fiind unul dintre cei mai mari sponsori de campanie ai acestuia.
Potrivit unui scenariu care a fost discutat de guvernul chinez, compania X, deținută de Elon Musk, ar urma să preia controlul asupra TikTok în SUA și ar urma să fie co-propritar, alături de chinezi.
Având în vedere că TikTok are în SUA peste 170 de milioane de utilizatori, X ar putea atrage și mai multă publicitate. Musk a fondat și o companie separată de inteligență artificială, xAI, care ar putea beneficia de cantitățile uriașe de date generate de TikTok. Practic, această afacere ar putea fi una benefică pentru Musk.
Oficialii chinezi nu ar fi ajuns încă la un consens ferm cu privire la modul de procedură, iar discuțiile sunt încă preliminare, spun sursele citate. În toată această ecuație, nu este clar „cât de multe detalii știe” ByteDance despre discuțiile din guvernului chinez. De asemenea, nu este clar dacă Musk, TikTok și ByteDance au purtat discuții despre condițiile detaliate ale unei posibile înțelegeri.
Până acum, a existat o singură reacție a reprezentanților TikTok. Contactați de BBC, ei au declarat că totul este „pură ficțiune”.
„Nu vă așteptați să comentăm pură ficțiune”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok, pentru BBC News.
Contrar acestei poziții, sursele apropiate acestei posibile afaceri, care este una extrem de sensibilă, au dat mai multe detalii.
Musk se opune ca TikTok să fie interzis în SUA
În aprilie 2024, Elon Musk a spus că el crede că TikTok ar trebui să rămână disponibil în SUA. „După părerea mea, TikTok nu ar trebui interzis în SUA, chiar dacă o astfel de interdicție ar putea aduce beneficii platformei X. A face acest lucru ar fi contrar libertății de exprimare. Nu este ceva ce caracterizează America”, a postat el, atunci, pe X.
Administrația Cyberspace din China și Ministerul chinez al Comerțului, adică agențiile guvernamentale care ar putea fi implicate în deciziile privind viitorul TikTok, nu au comentat. Dar discuțiile de la Beijing sugerează că soarta TikTok ar putea să nu mai fie sub controlul exclusiv al ByteDance. Oficialii chinezi recunosc că se vor confrunta cu negocieri dure cu administrația Trump, în ceea ce privește tarife sau controale la export și văd aceste negocieri ca pe „o zonă potențială de reconciliere”, conform sursei citate.
Guvernul chinez deține o așa-numită „cotă de aur” într-un afiliat al ByteDance, care îi conferă influență asupra strategiei și operațiunilor companiei. TikTok susține că acest control se aplică numai subsidiarei din China, Douyin și că nu are nicio influență asupra operațiunilor ByteDance din afara Chinei.
Totuși, regulile de export ale Beijingului împiedică companiile chineze să-și vândă algoritmii software, cum ar fi cel care face parte din TikTok. Iar asta deoarece guvernul chinez ar trebui să fie cel care aprobă o vânzare care include și valoroșii algoritmi ai TikTok, așa că are o voce semnificativă în orice posibilă înțelegere.
Operațiunile TikTok în SUA sunt evaluate la aproximativ 40-50 de miliarde de dolari, după cum au estimat, anul trecut, analiștii Mandeep Singh și Damian Reimertz, de la Bloomberg Intelligence. Aceasta este o sumă substanțială chiar și pentru cea mai bogată persoană din lume, așa cum este Elon Musk.
Însă nu este clar cum ar putea Musk să realizeze o astfel de tranzacție, dacă ar necesita vânzarea altor participații sau dacă guvernul SUA ar fi de acord. În 2022, el a cumpărat platforma Twitter (n.r.: actuala X) cu 44 de miliarde de dolari și încă plătește de pe urma unor împrumuturi considerabile făcute atunci.
Dar avantajul lui Musk este că el are o reputație pozitivă printre mulți angajați ai ByteDance din China, potrivit unei persoane familiarizate cu subiectul. El este văzut ca un antreprenor de mare succes, care are experiență în relaționarea cu guvernul chinez, prin intermediul unei alte afaceri ale sale, Tesla.
Liderii ByteDance au spus, în mod repetat, că prioritatea lor este combaterea legislației americane care impune companiei din Beijing fie să-și vândă filiala americană, fie să-și închidă operațiunile din SUA, din motive de securitate națională. Avocații TikTok susțin că legislația încalcă legile privind libertatea de exprimare, conform Primului Amendament al Constituției.
Problema TikTok în SUA, una de securitate națională
Dar cei mai mulți judecători de la Curtea Supremă au sugerat că preocupările de securitate au prioritate față de libertatea de exprimare, cu toate că încă nu au emis o decizie oficială.
Președintele ales, Donald Trump, care își preia mandatul pe 20 ianuarie, a încercat să amâne interdicția TikTok în SUA, care intră în vigoare pe 19 ianuarie, pentru a putea „lucra la negocieri”. El a spus că vrea să „salveze” aplicația. Astfel, au existat speculații că el ar putea lua măsuri de ultim moment pentru a evita interdicția.
Juriștii lui Trump au depus un dosar la instanță, în care se precizează că Trump „se opune interzicerii TikTok” și „căută capacitatea de a rezolva problemele în cauză prin mijloace politice odată ce își preia funcția”.
Această chestiune a venit la o săptămână după ce Trump s-a întâlnit cu directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, la proprietatea lui Trump de la Mar-a-Lago, din Florida.
Luni, 13 ianuarie, doi parlamentari democrați, senatorul Edward Markey și reprezentantul Ro Khanna, au cerut și ei Congresului și președintelui Joe Biden să prelungească termenul după data de 19 ianuarie. Însă la o ședință a Curții Supreme, de săptămâna trecută, judecătorii au dorit să susțină legislația și să respecte termenul limită de 19 ianuarie. Pe parcursul a aproape trei ore de dezbateri aprinse, cei nouă judecători au revenit la preocupările care privesc securitatea națională, cele care au dat naștere legii respective.
- Administrația Biden a susținut că, dacă TikTok nu este vândut către americani, rețeaua ar putea fi folosită de China ca instrument de spionaj și manipulare politică.
Cum ar urma să fie preluat TikTok de către Elon Musk
La nivel de detaliu, separarea afacerii TikTok din SUA față de cea din China ar fi extrem de complexă, afectându-i pe acționarii din China, cât și pe cei din SUA. Avocații TikTok au susținut, în fața Curții Supreme, că această separare ar fi „extraordinar de dificilă”.
Încă nu este clar dacă divizia americană a TikTok va fi vândută într-un „proces competitiv” sau dacă tranzacția va fi intermediată de guvern.
Miliardarul Frank McCourt și investitorul „Shark Tank” Kevin O’Leary conlucrează la o ofertă, prin intermediul Project Liberty, pentru achiziționarea TikTok. O’Leary a spus că „a discutat cu Trump”. Au mai încercat să cumpere afacerea și cei de la Microsoft. În plus, Oracle are un parteneriat strâns cu compania.
O alternativă pentru TikTok ar fi să-și „mute” clienții existenți din SUA pe o aplicație similară, pentru a evita interdicția, după cum a spus una dintre persoanele familiare cu subiectul. Nu este clar cât de eficientă ar fi însă o astfel de mișcare.
O persoană apropiată companiei, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat, în fața Curții Supreme, că bătălia juridică este încă în centrul atenției directorilor de rang înalt și că ar prefera „să continue lupta în SUA”, decât să vândă TikTok în SUA și să cedeze definitiv controlul.
Însă cheia este la Elon Musk, care este în poziția de a influența relația China-SUA, mai ales că este cea mai bogată persoană din lume, cu afaceri care se întind în cele două mari economii ale lumii. Tesla, unde Musk este directorul executiv, a ridicat o fabrică mare în Shanghai, în 2019, și a extins instalația, pe care a transformat-o în cea mai mare bază de producție a companiei. Demersul a ajutat Tesla să-și extindă cota de piață în China, în ciuda concurenței locale chineze dure, și să-și dezvolte relații cu oficialii guvernamentali.
Numai că Musk s-a pronunțat împotriva unor politici comerciale recente ale Chinei, inclusiv tarifelor stabilite de administrația Biden pentru vehiculele electrice chinezești.