Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai atractive orașe din România: Brașovul se află pe primul loc

Dacă aveți de gând să vă mutați într-un alt oraș din țară și nu știți exact unde, vă poate ajuta să luați o decizie Indexul de Atractivitate Urbană.

O cercetare făcută la inițiativa Institului Orașelor Vizionare măsoară cât de atractive sunt orașele din România atunci când vine vorba de calitatea vieții.

41 de municipii reședințe de județ au fost analizate

Studiul a analizat 41 de municipii reședințe de județ. Potrivit rezultatelor, Brașovul este considerat cel mai atractiv oraș din România pentru locuire, obținând cele mai bune scoruri la cei doi indicatori analizați: intenția de mutare și percepția calității vieții. Bucureștiul intră în top 10.

Cele mai atractive orașe pentru locuire:

  1. Brașov
  2. Cluj-Napoca
  3. Oradea
  4. Sibiu
  5. Timișoara

Cei mai importanți factori care influențează atractivitatea unui oraș

Analiza a inclus evaluarea a 11 factori care influențează atractivitatea unui oraș pentru mutare/locuire. Însă, iată care sunt cei mai menționați. Oportunitățile de petrecere a timpului liber s-au dovedit a avea cea mai mare importanță, depășind chiar și un factor tradițional precum locurile de muncă bine plătite.

Totodată contează foarte mult Infrastructura de bază bine pusă la punct, vorbim despre drumuri, canalizare, accesul la gaze și apă. De asemenea datele arată că și capacitatea orașului de a încuraja creativitatea și inovația, este un factor ce îl face atractiv pentru locuire.

Cercetarea a fost făcută online

Studiul a fost realizat la inițiativa Institutului pentru Orașe Vizionare. Cercetarea a fost făcută online, în perioada aprilie-mai, în acest an, pe un eșantion de 1200 de persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE