Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Localnicii din Viena sunt cei mai mulțumiți de transportul public. Cum se compară orașele din Europa și pe ce loc se situează România

Transportul public are un impact important asupra satisfacției generale a locuitorilor față de orașul în care trăiesc, conform raportului Comisiei Europene privind calitatea vieții în orașele europene.

Sondajul privind calitatea vieții în orașele europene, care a colectat răspunsuri de la peste 71 000 de persoane din 83 de orașe din Europa, a constatat că, în 2023, aproximativ șapte din zece locuitori vor fi în general mulțumiți de transportul public din orașul lor.

Cu toate acestea, există un decalaj uriaș în ceea ce privește nivelul de satisfacție cu privire la transportul public între capitalele și orașele europene.

În rândul capitalelor, gradul de satisfacție variază de la 29% în Roma și Tirana la 91% în Viena. Această variație este și mai mare între orașe, cu rate care variază de la 22 % în Palermo, Italia, la 95 % în Zurich, Elveția.

România, pe locul 28 în ceea ce privește satisfacția transportului public

În ceea ce privește aceste orașe, există o tendință geografică conform căreia orașele din nordul și vestul Europei au raportat un grad mai ridicat de satisfacție cu privire la transportul public, în timp ce orașele din sudul și estul Europei au înregistrat rate mai scăzute de satisfacție.

De exemplu, satisfacția privind transportul public a depășit 85% în trei capitale nordice - Helsinki, Oslo și Stockholm - urmate îndeaproape de Copenhaga, cu o satisfacție de 81%.

Capitala Islandei, Reykjavik, reprezintă o excepție, cu o rată de satisfacție mai scăzută de 56% în această regiune.

România se situează abia pe locul 28, cu o rată de 54%. ondajul a întrebat locuitorii dacă sunt de acord sau nu cu faptul că transportul public este accesibil, sigur, ușor de accesat, frecvent (vine des) și fiabil (sosește conform programului).

Proporția locuitorilor care au fost de acord că transportul public este accesibil în orașele lor a variat semnificativ între capitale, de la 48% în Riga la 93% în Tallinn.

Ratele de percepție a accesibilității au fost relativ scăzute în orașele nordice precum Oslo, Helsinki și Stockholm, în ciuda faptului că aceste capitale au niveluri ridicate de satisfacție generală cu privire la transportul public.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE