Anunțul venit de la ministrul de Externe al Ungariei în legătură cu o acțiune militară a Iranului împotriva Israelului pare a arăta că Budapesta știe mult mai multe decât au reușit de exemplu să afle Statele Unite ale Americii sau serviciile secrete israeliene. De fapt, declarația lui Péter Szijjártó nu aduce elemente noi, pentru că un atac este așteptat de câteva zile, și nici nu oferă o dată exactă sau măcar aproximativă pentru această reacție militară a Teheranului.
Jurnalistul Euronews Cătălin Lența a analizat ce rol poate avea Ungaria în acest caz.
Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Un rol pe care vrea să-l joace nu neapărat ministrul de Externe, Péter Szijjártó, ci mai mult cred că premierul (Viktor Orban, n.red). După asasinarea lui Ismail Haniyeh, nu îți închipuiai personal că Iranul va riposta?
Ungaria ce știe mai mult? Știe că Iranul va ataca cândva. Să vedem când, pentru că, de exemplu, nu știu nici măcar americanii sau serviciile secrete israeliene.
Nu au o dată exactă pentru că aceasta nu e publicată în presa oficială de la Teheran”.
Iranul nu va anunța data și ora la care va ataca Israelul
Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Americanii estimau duminică că ar putea să vină atacul între 24 și 48 de ore. Ieri, însă, am mai aflat că Iranul a convocat o reuniune extraordinară a țărilor din organizația cooperării islamice. Sunt 57 de state, iar această reuniune are loc miercuri.
E greu de crezut că până atunci se va întâmpla ceva. Oricum, Iranul nu va anunța data și ora, deși pe 13 aprilie am avut un anunț: atacăm Israelul, am lansat drone și rachete. E adevărat, ele zboară spre destinație. Mai durează câteva ore”
Nu există un interes de a se ajunge la un război total
Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Nu există un interes de a escalada, de a se ajunge la un război total. Cui i-ar folosi acum un război total?
Iranul e mulțumit cu ce vinde. Să nu uităm că industria iraniană de armament e una destul de performantă. Vinde drone și tehnologiei Rusiei care folosește această tehnologie în războiul din Ucraina”
New York Times: Rusia ar fi început să livreze radare Iranului
Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”În schimb, am aflat că Rusia ar fi început să livreze tehnologie avansată și radare performante Iranului. Asta scrie New York Times, citând surse de la fața locului.
Credem că există un astfel de schimb, mai ales că (Serghei) Șoigu, fostul ministru al Apărării, e în Iran în aceste zile”.
Ungaria, o țară care e aparent marginalizată în spațiul european pentru pozițiile sale anti-Ucraina și de susținere a Rusiei
Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Cum de a ajuns Ungaria în acest joc? Am văzut în ultima vreme turnee diplomatice ale premierului maghiar în toată lumea, inclusiv la Vladimir Putin.
Cunoscând relația Iran-Rusia, Vladimir Putin-Viktor Orban, ne putem gândi că e o nouă încercare a Ungariei de a ajunge în miezul lucrurilor, de a dovedi că ea contează în această perioadă în care deține și președinția prin rotație a Consiliului UE.
Trebuie să pui ceva pe masă. Ce a reușit până acum Ungaria, o țară care e aparent marginalizată în spațiul european pentru pozițiile sale anti-Ucraina și de susținere a Rusiei?
Așa cred că am putea explica. Cineva de la Teheran i-a spus lui Putin. Putin l-a sunat pe Viktor Orban. Orban l-a sunat pe Szijjártó pentru că nu dă bine să ies eu în presă. Tu ești ministru de Externe. Ia fă tu anunțul ăsta. Sună-l pe Katz (Israel Katz, ministrul israelian de Externe) în Israel și anunță-l că Iranul va ataca.
Nu știam acest lucru? Nu știm când și ce amploare va avea atacul, dar că va ataca, cred că ne închipuim cu toții”