Începând de marți, mamele ucrainene au dreptul la indemnizație de creștere a copilului dacă cel mic s-a născut în România și alocație pentru copiii care au peste doi ani. Au intrat în vigoare normele de plată, aprobate de Ministerul Muncii, astfel că o familie din Ucraina are aceleași drepturi bănești ca o familie din România. Sunt peste 45.000 de copii protejați de statul român, dintre care cei mai mulți sunt înscriși la școală sau la grădiniță în țara noastră.
Mamele din Ucraina, aceleași drepturi ca mamele din România. Statul român va plăti alocații pentru peste 47.000 de copii ucraineni
Pentru ca mamele ucrainene să intre în posesia banilor, trebuie să completeze o cerere standard, creată de către Ministerul Muncii, aprobată și publicată luni seara în Monitorul Oficial.
Ucrainencele care au născut în România și care s-au stabilit în țara noastră, după februarie 2022, vor primi din partea statului român indemnizații de creștere a copilului - pentru copiii care au între 0 și 2 ani. Sumele pe care le pot primi sunt între 1.400 și 8.500 de lei, indiferent de venituri, la fel cum se aplică și mamelor românce.
De asemenea, copiii ucraineni vor primi și alocație, respectiv 292 de lei pentru copiii care au între 2 și 18 ani. Și minorii de până în 2 ani sau cei care au dizabilități vor primi 719 lei pe lună.
Tot ce trebuie să facă părinții este să completeze acea cerere-standard aprobată de Ministerul Muncii. Sunt peste 45.000 de copii care au primit statut de refugiat sau au o formă de protecție din partea statului român. Cei mai mulți dintre ei sunt înscriși la o unitate de învățământ în România.
În total, 95.000 de ucraineni s-au stabilit în România, deși numărul celor care obținut o formă de protecție este mult mai mare, însă nu toți au ales să și rămână aici.