Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce spun francezii după victoria extremei-drepte. Unii îl acuză pe Macron că a aruncat țara în haos

Victoria extremei-drepte în primul tur al alegerilor legislative anticipate nu a fost chiar o surpriză pentru francezi, în condițiile în care toate sondajele arătau că partidul Adunarea Națională conduce în preferințele electoratului. Cu toate acestea, mulți sunt dezamăgiți, alții speră într-o minune în al doilea tur al scrutinului. Sunt și voci care îl acuză pe Emmanuel Macron că a aruncat Franța în haos.

Unii francezi îl acuză pe Macron că a aruncat țara în haos

Parizienii se pregătesc pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative anticipate, care va avea loc la 7 iulie. Marea întrebare este dacă Adunarea Națională va câștiga majoritatea absolută pentru a forma guvernul.

„Rezultatul alegerilor legislative nu este foarte surprinzător. Pentru că am asistat la ascensiunea extremei-drepte în țara noastră. Astăzi, aș spune că o treime dintre francezi cred asta. Este un vot democratic și trebuie să îl respectăm, în ciuda a toate”.

„Din nefericire, oamenii s-au săturat de politică, nu mai cred în ea și se orientează către extreme. Pentru mine, este tot una (extrema dreapta sau extrema stângă n.r.). În ambele cazuri, este ca și cum ai alege între ciumă și holeră. Niciuna nu este mai bună. Suntem dezamăgiți și nu știm încotro ne îndreptăm”.

„Nu-mi place Macron. În același timp, nu este nimeni opozabil, iar extremele sunt și ele o opțiune atât de proastă, nimeni nu este o alternativă, doar Adunarea Națională trece. E foarte nasol”.

„Riscăm să avem o adunare neguvernabilă. Este foarte complicat și cred că Președintele Republicii ar fi trebui să acorde un răgaz de maximum 40 de zile (de la alegerile europene n.r.), pentru că, dacă te grăbești la anticipate, dacă vrei să destabilizezi oamenii, riscăm să sfârșim cu un parlament neguvernabil. Și acum nu-l mai putem dizolva pe o perioadă de un an de zile”.

Presa de la Paris a relatat pe larg rezultatul primei runde de scrutin. Adunarea Națională la ușa puterii, Provocarea frontului republican sau După șoc, facem bloc comun împotriva extremei-drepte sunt câteva dintre titluri.

Emmanuel Macron a dizolvat Parlamentul și a convocat alegeri anticipate imediat după înfrângerea zdrobitoare a coaliției sale în alegerile europene de la 9 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE