Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, s-a declarat ”încrezătoare” că partidele proeuropene pot contracara ascensiunea formațiunilor de extremă dreaptă la alegerile europene din iunie, relatează Euronews.com.
Într-un interviu acordat la Strasbourg, Roberta Metsola a afirmat că partidele proeuropene și moderate trebuie să ofere o ”alternativă” alegătorilor.
"Sunt îngrijorată că dacă noi - ca parte a majorității proeuropene, constructive (...) de centru - nu ne adresăm alegătorii noștri, atunci ei vor simți că nu au de ales, că trebuie să se îndrepte spre extreme, la acei oameni care vor mai degrabă să distrugă decât să construiască", a explicat Metsola, făcând referire la extrema dreaptă eurosceptică.
În prezent, sondajele indică o creștere a susținerii pentru partidele de extremă-dreapta la alegerile pentru Parlamentul European, care au loc în perioada 6-9 iunie.
Creștere susținerea pentru extrema-dreaptă în Germania și Franța
Reacția Robertei Metsola vine pe fondul victoriei surprinzătoare obținute de Geert Wilders, lider al extremei drepte, la alegerile organizate în noiembrie în Țările de Jos. De asemenea, sondajele arată și o creștere a susținerii în Germania pentru formațiunea de extremă-dreapta, Alternative für Deutschland (Alternativa pentru Germania, trad. ), precum și în Franța în cazul Adunării Naționale.
De asemenea, cercetările sociologice indică faptul că actuala coaliție din Parlamentul European, formată din social-democrați, conservatori și liberali - care lucrează pentru a elabora legislația UE, își va păstra majoritatea.
Roberta Metsola face parte din Partidul Popular European (PPE) și a preluat președinția Parlamentului European în ianuarie 2022. Ea a amintit, că prin găsirea de soluții la provocări precum pandemia COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina, coaliția și-a dovedit rezistența.
"Acestea sunt provocări mari pe care le-am depășit și pentru care continuăm să dăm dovadă de unitate și cred că acolo am putea găsi această unitate în acel centru. Așa că eu cred că putem oferi o alternativă. Putem contracara acea amenințare (de extremă dreapta), dacă vrem să o numim amenințare, și sunt încrezătoare că putem face acest lucru", a precizat Metsola.
Roberta Metsola avertizează că următorii cinci ani în PE nu vor fi ușori
De asemenea, Roberta Metsola a avertizat că următorul mandat de cinci ani al Parlamentului European "nu va fi mai ușor" decât cel precedent.
De la alegerile europene din 2019, blocul celor 27 de țări s-a confruntat cu o serie de provocări, inclusiv pandemia COVID-19, invazia Rusiei în Ucraina și o criză economică iminentă.
Parlamentul European cu 720 de locuri, singura instituție aleasă în mod democratic a blocului, a fost, de asemenea, afectat de scandalul "Qatargate", bani contra influență.
În decembrie 2022, vicepreședintele Parlamentului, Eva Kaili, și alți oficiali de rang înalt au fost acuzați că au acceptat sute de mii de euro pentru a influența deciziile UE în beneficiul unor oficiali din Qatar și Maroc. Toți neagă vehement acuzațiile.