Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Macron anunţă dizolvarea Adunării Naţionale după victoria extremei drepte la alegerile europene. Reacția lui Marine Le Pen

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a anunţat dizolvarea Adunării Naţionale după victoria extremei drepte la alegerile europene, relatează AFP.

10/06/2024 , 00:58

Marine Le Pen, după ce Macron a anunțat dizolvarea Adunării Naţionale: Suntem pregătiţi să preluăm puterea

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a salutat duminică decizia preşedintelui Emmanuel Macron privind organizarea de noi alegeri legislative, după ce tabăra acestuia a pierdut puternic la alegerile UE din ţară, relatează Reuters.

"Suntem pregătiţi să preluăm puterea dacă francezii ne acordă încrederea la viitoarele alegeri naţionale", a declarat ea în cursul unui miting.

Condus de Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, Adunarea Naţională (RN) a câştigat aproximativ 32% din voturi duminică, faţă de 15% cât a întrunit partidul lui Macron, potrivit primelor sondaje la ieşirea de la urne.

"Urmaşul" politic al Marinei Le Pen şi actualul lider al RN, Jordan Bardella, a declarat după anunţarea exit-pollurilor că rezultatul alegerilor europene din Franţa arată dorinţa pentru schimbare a cetăţenilor. "Francezii vor ca UE să-şi schimbe cursul", a spus el, adăugând totodată că avantajul RN asupra partidului macronist înseamnă că francezii resping cu adevărat politicile lui Macron.

Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen, de extremă dreapta, a obţinut între 31,5% şi 32,4% din voturi (31 de mandate) la alegerile europene de duminică din Franţa, mai mult decât dublu faţă de partidul preşedintelui Emmanuel Macron, care se clasează pe locul al doilea cu 15,2% din voturi (14 europarlamentari), conform unor exit-polluri realizate de institutele de sondare Ifop şi Ipsos, informează EFE şi AFP.

"Voi semna în câteva momente decretul de convocare a alegerilor legislative care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur şi la 7 iulie pentru al doilea" tur de scrutin, a declarat şeful statului francez într-un discurs televizat după anunţarea rezultatelor alegerilor europene, al căror rezultat "nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa".

Alegeri anticipate în Franța

Macron a declarat că rezultatele au fost un dezastru pentru guvernul său și unul pe care nu-l putea ignora. Într-un pariu politic riscant, cu mai puțin de două luni înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice, el a anunțat că vor fi convocate alegeri pentru Camera Inferioară pe 30 iunie, cu un al doilea tur de scrutin pe 7 iulie, relatează Reuters.

Decizia neașteptată a lui Macron ar putea să-l lase într-o poziție aproape lipsită de putere dacă partidul Rassemblement National (RN) al lui Le Pen câștigă majoritatea parlamentară.

Condus de telegenicul Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, RN a obținut aproximativ 32% din voturile de duminică, mai mult decât dublul celor 15% ale taberei lui Macron, conform primelor exit-poll-uri. Socialiștii au fost aproape de Macron, cu 14%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE