A fost o săptămână destul de lungă pentru OpenAI, producătorul ChatGPT - și co-fondatorul Sam Altman.
Altman, care a ajutat la înființarea OpenAI ca un laborator de cercetare non-profit în 2015, a fost înlăturat din funcția de CEO vineri, într-o ieșire bruscă și în mare parte inexplicabilă care a uimit industria. Și, deși titlul său de director general a fost rapid restabilit câteva zile mai târziu, multe întrebări sunt încă în aer, potrivit Associated Press.
Iată un rezumat a ceea ce trebuie să știți despre evenimentele din ultima perioadă:
Cine este Sam Altman și cum a devenit celebru?
Altman este co-fondator al OpenAI, compania din San Francisco care se află în spatele ChatGPT. Popularitatea chtabot-ului de la sosirea sa în urmă cu un an l-a propulsat pe Altman în centrul atenției în ceea ce privește comercializarea rapidă a inteligenței artificiale generative - care poate produce imagini inedite, pasaje de text și alte medii. Și, în timp ce a devenit cea mai căutată voce din Silicon Valley în ceea ce privește promisiunile și potențialele pericole ale acestei tehnologii, Altman a contribuit la transformarea OpenAI într-un startup de renume mondial.
Dar poziția sa la OpenAI a cunoscut câteva răsturnări de situație în ultima săptămână. Altman a fost concediat din funcția de director general vineri - iar câteva zile mai târziu, s-a întors la locul de muncă cu un nou consiliu de administrație.
În acest interval de timp, Microsoft, care a investit miliarde de dolari în OpenAI și are drepturi asupra tehnologiei existente, a contribuit la revenirea lui Altman, angajându-l rapid, precum și pe un alt cofondator al OpenAI și fost președinte, Greg Brockman, care a demisionat în semn de protest după destituirea directorului general. Între timp, sute de angajați ai OpenAI au amenințat că demisionează.
Atât Altman, cât și Brockman au fost repuși în funcție. Consiliul de administrație va fi refăcut fără mai mulți membri care s-au opus lui Altman, potrivit companiei.
Ce semnifică îndepărtarea și repunerea sa în funcție?
Sunt multe lucruri care rămân necunoscute despre înlăturarea inițială a lui Altman. În anunțul de vineri se spune că acesta "nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale" cu consiliul de administrație de atunci, care a refuzat să ofere mai multe detalii specifice.
Vestea a provocat unde de șoc în întreaga lume a inteligenței artificiale - și, deoarece OpenAI și Altman sunt importanți în acest spațiu, poate ridica probleme de încredere în jurul unei tehnologii în plină expansiune despre care mulți oameni au încă întrebări.
"Episodul OpenAI arată cât de fragil este ecosistemul AI în acest moment, inclusiv în ceea ce privește abordarea riscurilor AI", a declarat Johann Laux, expert la Oxford Internet Institute, care se concentrează pe supravegherea umană a inteligenței artificiale, pentru Associated Press.
Tulburările au accentuat, de asemenea, diferențele dintre Altman și membrii consiliului de administrație anterior al companiei, care și-au exprimat diverse opinii cu privire la riscurile de siguranță pe care le prezintă AI pe măsură ce tehnologia avansează.
Mai mulți experți adaugă că această dramă evidențiază modul în care guvernele - și nu marile companii de tehnologie - ar trebui să fie cele care ar trebui să ia deciziile în ceea ce privește reglementarea AI, în special pentru tehnologiile cu evoluție rapidă precum AI generativă.
"Evenimentele din ultimele zile nu numai că au pus în pericol încercarea OpenAI de a introduce o guvernanță corporativă mai etică în gestionarea companiei lor, dar arată, de asemenea, că guvernanța corporativă singură, chiar și atunci când este bine intenționată, poate sfârși cu ușurință canibalizată de dinamica și interesele altor companii", a declarat Enza Iannopollo, analist principal la Forrester.
Lecția, a spus Iannopollo, este că societățile nu pot oferi singure nivelul de siguranță și încredere în AI de care are nevoie societatea. "Regulile și gardurile de protecție, concepute împreună cu companiile și aplicate cu rigoare de autoritățile de reglementare, sunt esențiale dacă vrem să beneficiem de AI", a adăugat el.
Cum este reglementată inteligența artificială?
Spre deosebire de AI tradițională, care procesează date și îndeplinește sarcini folosind reguli prestabilite, AI generativă (inclusiv chatbots precum ChatGPT) poate crea ceva nou.
Companiile de tehnologie sunt încă în frunte când vine vorba de reglementarea AI și a riscurilor sale, în timp ce guvernele din întreaga lume lucrează pentru a recupera decalajul.
În Uniunea Europeană, negociatorii pun la punct ultimele retușuri la ceea ce se așteaptă să fie primele reglementări cuprinzătoare din lume privind AI. Dar se pare că s-au împotmolit în legătură cu includerea sau nu a celor mai controversate și revoluționare produse de inteligență artificială, modelele de limbaj de mari dimensiuni comercializate care stau la baza sistemelor de inteligență artificială generativă, inclusiv ChatGPT.
Între timp, în SUA, președintele Joe Biden a semnat octombrie un ordin executiv ambițios care urmărește să echilibreze nevoile companiilor de tehnologie de ultimă oră cu securitatea națională și drepturile consumatorilor.
Ordinul - care va trebui probabil să fie completat de o acțiune a Congresului - este un pas inițial care are ca scop să asigure că IA este demnă de încredere și utilă, mai degrabă decât înșelătoare și distructivă. Acesta urmărește să orienteze modul în care este dezvoltată AI, astfel încât companiile să poată profita fără a pune în pericol siguranța publică.