Partidele care au trecut pragul electoral în urma alegerilor parlamentare vor avea mari dificultăți să formeze noul guvern al României, așa cum avertizau și specialiștii. Având în vedere că cifrele finale nu mai pot suferi mari modificări, partidele își fac calcule pentru a putea intra la guvernare.
Astfel noul guvern ar putea fi tot unul de coaliție. Cu toate că fosta coaliție PSD-PNL s-a rupt cu câteva săptămâni înainte de alegeri, cele două mari partide ar putea conlucra din nou, deși e greu de estimat cum anume o vor face. Ceea ce încurcă socotelile este ascensiunea foarte mare a partidelor suveraniste și extremiste.
Cum ar putea arăta noul guvern, după alegerile parlamentare
Pentru a obține majoritate, secretarul general interimar al PNL, Adrian Veștea, ar vedea o coaliție mare, care să cuprindă PSD, USR și UDMR.
Adrian Veștea, secretar general interimar al PNL: „Cu siguranță că aceasta ar fi o formulă cu care PNL ar fi dispus să intre în discuții."
USR a precizat de multe ori că ar fi dispus să intre într-o guvernare cu PNL și cu celelalte partide de dreapta, însă chiar și așa, nu ar fi suficient pentru o majoritate în parlament. În aceste condiții, e greu de anticipat cum ar putea exista o coabitare USR-PSD.
Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR: „Haideți să vedem cum e finalul, cum arată acest bloc suveranist, cum își spun ei. Probabil o să intre trei partide de tipul ăsta în Parlament și vom vedea cum arată restul Parlamentului. Luăm o decizie în biroul național, împreună cu președinta Elena Lasconi. Avem pe statut un comitet politic care decide intrarea la guvernare și în ce formă. Este timp să facem asta până pe 21 decembrie, când se va învesti noul Parlament."
După numărarea a 99,34% dintre voturi, rezultatele parțiale ale alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților sunt următoarele:
Camera Deputaților:
PSD 22,28 %
AUR 17,86 %
PNL 13,43 %
USR 12,18 %
S.O.S ROMÂNIA 7,21 %
UDMR 6,42 %
POT 6,33 %
Senat:
PSD 22,66 %
AUR 18,16 %
PNL 14,40 %
USR 12,06 %
S.O.S ROÂNIA 7,61 %
UDMR 6,48 %
POT 6,27 %
SOS ar putea colabora doar cu AUR, după cum spune Diana Șoșoacă
De cealaltă parte, PSD a obținut cele mai multe voturi, numai că opțiunile social-democraților sunt limitate. Se zvonea o eventuală colaborare cu AUR, însă ambele părți o exclud, cel puțin pentru moment. În aceste condiții, PSD ar putea trece chiar în opoziție.
Daniel Băluță, prim vicepreședinte PSD: „PSD este un partid pro-european și pro-atlantic. De aceea, în orice formulă guvernamentală și în orice situație, decizia pe care o vom lua va avea această modalitate de exprimare. Ca atare, o astfel de alianță, în orice sens, este exclusă."
Vlad Gheorghe, europarlamentar PSD: „Noi avem un program de guvernare, acesta trebuie să fie negociat și evident că PSD, fiind pe primul loc, va trebui ca o formulă guvernamentală să se creioneze în jurul PSD și sper ca partenerii să accepte lucrul acesta, pe viitor".
Nici PNL nu vrea o guvernare alături de AUR, fapt subliniat de mai mulți lideri.
Ciprian Ciucu, prim vicepreședinte interimar PNL: „Din păcate, în politică, această matematică electorală nu-ți permite întotdeauna să faci coaliții cu cine vrei și cu cine poți. Evident că noi ne-am dori un guvern de dreapta, dar acela trebuie să fie și posibil. Din punctul meu de vedere, noi putem sta la masă, în special, să discutăm doar cu forțele pro-europene, pentru că, pentru național-liberali și marea familie populară europeană, este foarte important parcursul european, foarte importantă e apartenența la NATO și la UE. Deci cam aceasta este aria de negocieri pe care o poate duce PNL."
Aceste alegeri au scos la iveală o creștere puternică a partidelor suveraniste, însă și lor le-ar fi greu să formeze o guvernare, pentru că nu-i ajută calculele. La o primă vedere, există o singură variantă plauzibilă, însă nu și suficientă, după ce partidul Dianei Șoșoacă, SOS, a trecut și el pragul electoral.
Șoșoacă ar putea colabora cu AUR, în ciuda faptului că îl suspecta pe George Simion de o înțelegere cu PSD. Despre Claudiu Târziu are însă o părere bună, iar acesta, la rândul lui, se declară dispus să-i întindă mâna, indiferent de ce probleme cu legea ar avea lidera SOS.
Diana Șoșoacă, SOS: „Singurul partid care - măcar o parte din el - este suveranist, este AUR. Nu vă ascund că eu am mai vorbit cu Claudiu Târziu, cu el ne putem înțelege. Domnul Simion spune că nu știe dacă e cu piciorul în PSD sau în AUR, sau la mijloc."
Claudiu Târziu, AUR: „Eu prefer să discut pe chestiuni de ordin administrativ, economic, de politică externă, lucrurile care ne dor. 30% dintre români sunt sub pragul de sărăcie. Asta trebuie să ne preocupe, nu chestiuni de ordin istoric, care trebuie să fie trasate de istorici, nu chestiuni de încălcare a legii, pe care le fac unii sau alții politicieni. Pe noi ne interesează cu cine putem guverna țara, astfel încât, anul viitor să nu fie unul atât de greu pe cât se anunță."
În toată această ecuație, rămâne de văzut cum se va poziționa partidul POT, cel care îl susține pe candidatul la prezidențiale, Călin Georgescu. POT a obținut peste 6%.