Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul Roșia Montana, o povară de 1,5 milioane de euro pentru bugetul de stat. Gabriel Resources a contestat decizia definitivă a instanței

1,5 milioane de euro de la bugetul de stat. Atât ar putea costa prelungirea procesului României în cazul Roșia Montana. Compania Gabriel Resources a contestat pe cale extraordinară decizia definitivă favorabilă statului român din luna martie. Aceste costuri s-ar adăuga celor 11 milioane de euro pe care România i-a plătit în ultimii nouă ani. Însă în tot acest timp cât procesele sunt întârziate, Roșia Montană rămâne blocată în timp. Comunitatea e nevoită să trăiască de pe o zi pe alta, iar suma cheltuită în proces ar fi acoperit, de exemplu, reparațiile drumurilor în paragină, a sistemelor de electricitate și a rețelei de apă. În lipsa unor investiții în zonă, oamenii sunt nevoiți să muncească cu ziua.

Gabriel Resources a contestat decizia definitivă în cazul Roșia Montană

Gabriel Resources a contestat decizia de la Washington în cazul Roșiei Montane. Acuză doi dintre arbitri că nu ar fi fost imparțiali. Noul proces ar putea dura încă doi ani. 

Cristian Vasilache, Dr. Avocat Economist: ”Aceste suspiciuni trebuiau ridicate înainte de pronunțarea în fond. Ei trebuie să dovedească că nu știau de această apropiere decât ulterior pronunțării.” 

Mihai Constantin, Purtător de cuvânt al Guvernului României: Partea română va avea și instrumente să răspundă oricăror contestații care s-ar putea depune.” 

În ultimii nouă ani, România a plătit 11 milioane de euro pentru echipele de avocați, probe, martori și experți în cazul Roșiei Montane. Toate aceste contestații înseamnă o povară în plus la bugetul țării.

Cristian Vasilache, Dr. Avocat Economist: ”Dacă ar fi o lungime a procesului, să presupunem doi ani de zile această suspiciune, atenție, nu vor mai fi nevoie de experți, nu vor mai fi nevoie de alte probatorii să le mai dovedești. Dacă e să o luăm, să facem o socoteală, 1.500.000 de euro ar fi nivelul maxim dacă e să mă întrebați pe mine.”

În iunie, România respingea solicitarea companiei Gabriel Resources de prelungire a licenței de exploatare cu încă cinci ani. Acum, compania din Canada anunță că va contesta și acesta decizie, ceea ce înseamnă mai mulți bani pentru avocații țării noastre, dar mai presus de atât: comunitatea locală nu se poate dezvolta. 

Sorin Jurcă,vicepreședinte Fundația Culturală Roșia Montană: ”Va fi din nou un blocaj, adică lipsa încrederii a unor investitori, fonduri europene care poate nu o să vină la timp, chiar restaurările caselor ar putea stagna. Da, locul încă e ținut așa, cumva captiv și chiar dacă compania a pierdut procesul, uită că încă își mai face simțită prezența.” 

În ultimii ani, unii localnici au încercat să aducă turiști în zonă, însă majoritatea roșienilor încă trăiesc de pe-o zi pe alta, cu speranța că lucrurile se vor schimba. Până atunci însă, Roșia Montană nu are un plan urbanistic general, iar viitorul îi este nesigur. 

Sorin Jurcă,vicepreședinte Fundația Culturală Roșia Montană: ”Roșia Montană începe să prindem un pic de viață, dar încă nu suntem eliberați de acel, mă rog, acea presiune pe care compania a pus-o și oamenii încă sunt marcați de cei 25 de ani pe care compania i-a petrecut.”

Am contactat compania Gabriel Resources și Ministerul Finanțelor, însă nu am primit un răspuns din partea acestora până la momentul publicării materialului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE