România ar putea afla în următoarele ore decizia finală în dosarul Roşia Montană. Potrivit informațiilor Euronews, Guvernul pare împăcat cu ideea că va fi obligat să achite despăgubiri de miliarde de dolari. Firma care trebuia să scoată tone de aur din Munții Apuseni a dat statul român în judecată în urmă cu aproape 9 ani, după ce proiectul minier a rămas blocat.
Comuna Roșia Montană se află în județul Alba, unde locuiesc aproape 2.400 de oameni. Dintre aceștia, numai 200 mai sunt activi pe piața muncii. În inima munților Apuseni ar fi trebuit să funcționeze în prezent patru cariere din care să se extragă tone de aur și argint.
Proiectul a rămas blocat, însă, de peste 20 de ani, iar acum așteptăm o decizie din partea instanțelor internaționale.
În 1997, firma canadiană Gabriel Resources s-a asociat cu statul român a obținut pentru o perioadă de 20 de ani dreptul de a exploata zona minieră de la Roșia Montană. Astfel, a luat naștere compania Roșia Montană Gold Corporation, în care canadienii aveau 80% din acțiuni, iar statul român 20%.
După anul 2002, Roșia Montană Gold Corporation a început în urma unor studii să încerce obțină avizele de mediu necesare pentru a extrage zăcămintele, dar acest lucru nu s-a întâmplat deoarece au fost probleme în obținerea avizelor.
În 2013, Guvernul condus de Victor Ponta a aprobat un proiect de lege care ar fi permis exploatarea în zonă, dar decizia a dat naștere unor proteste masive în toată țara.
”Spun încă o dată referitor la proiectul Roșia Montană care din 1999, iată de 15 ani, stătea prin Guvernul României, prin diverse sertare, și ba se scotea, ba se băga, cred în continuare că decizia corectă era să lăsăm Parlamentul și opinia publică să aibă o dezbatere și să ia o decizie pe acest proiect”, a declarat Victor Ponta, pe 12 septembrie 2023.
”PNL este un partener loial și un susținător la mediului de afaceri, însă de data aceasta, această afacere nu poate fi sprijinită printr-o lege”, a declarat Laurențiu Țigăeru Roșca, fost deputat PNL, pe 23 aprilie 2014.
”Grupul PSD a votat împotriva acestui proiect de lege, dar trebuie spus un lucru: avem nevoie de o lege a minelor”, a declarat Florin Iordache, fost deputat PSD, 23 aprilie 2014.
Pentru a calma opinia publică, alianța PSD-PNL de la acel moment a respins proiectul în Parlament, iar astfel nu s-a mai început deloc exploatarea minieră la Roșia Montană.
În anul 2015, firma canadiană Gabriel Resources a solicitat în mod oficial atât Guvernului, cât și președintelui să deblocheze situația, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Din acest motiv, Gabriel Resources a decis să acționeze în instanță statul român și de atunci a început un proces de lungă durată care acum se apropie de final.
Procesul s-a încheiat, iar acum așteptăm pronunțarea decizie.
Roșia Montană Gold Corporation au acționat statul român la Tribunalul Băncii Mondiale, specializat în astfel de situații.
Ce cantitate de aur există la Roșia Montană
Conform studiilor realizate de Roșia Montană Gold Corporation, la Roșia Montană s-ar regăsi aproape 300 de tone de aur și 1.500 de tone de argint.
Un alt moment important din acest proces a fost în anul 2021, când întreaga zonă a fost inclusă în patrimoniul UNESCO și astfel, practic s-a blocat pentru anii următori și poate pentru totdeauna orice șansă ca la Roșia Montană să fie extras aurul.
România ar putea fi obligată să plătească despăgubiri de cel puțin două miliarde de dolari, conform unor surse guvernamentale.