În urmă cu câteva zile, România a câștigat procesul pentru eventualele exploatări de aur de la Roșia Montană. Instanța de arbitraj internațional a emis hotărârea în procesul companiei canadiene Gabriel Resources împotriva României.
Disputa a avut la bază refuzul din partea autorităților române de a permite exploatarea resurselor aurifere de la Roșia Montană.
Rolul politicienilor în cazul Roșia Montană
Totul a început în 2002, atunci când populația s-a mobilizat, de la nivel local la nivel național și a rezultat o adevărată mișcare. Coordonatoarea campaniei Declic, Roxana Pencea-Brădățan, a dat detalii, în direct la Euronews România.
Roxana Pencea-Brădățan, voluntar în campania Roșia Montană și coordonator Declic: "O vedem ca pe o victorie a roșienilor și a tuturor celor care am fost în stradă ani de zile alături de Roșia Montană. Campania Roșia Montană a început în 2002, printr-o demonstrație-manifest a localnicilor.
Atunci ne-am alăturat și noi, un grup de studenți, protestului lor, care, de fapt, era primul protest adevărat, cu bannere pictate, când oamenii își lăsaseră gospodăriile și veniseră într-o poiană din sat să discute, cu studenți și alte organizații prezente, ce e de făcut. Atunci s-au pus bazele campaniei Salvați Roșia Montană."
De-a lungul timpului, pentru cauza de la Roșia Montană au militat nume mari nu doar din țară, ci și din străinătate, iar aici trebuie menționați actori celebri, precum Woody Harrelson, Vanessa Redgrave sau Maia Morgenstern.
Roxana Pencea-Brădățan: "Din aproape în aproape, aș zice că, de fapt, acesta a fost marele câștig, s-a ajuns la succesul de astăzi. Foarte mulți oameni s-au implicat și au devenit parte din mișcarea Salvați Roșia Montană. În timp, a pornit de la o mică comunitate din Apuseni și a ajuns cea mai mare mișcare de mediu și socială din România și campania a ajuns să aibă foarte mulți prieteni. Printre ei s-au numărat și actori celebri, care au fost abordați.
Woody Harrelson, din ce rețin eu, a fost abordat, pe platoul de filmare din România, de către un alt voluntar al campaniei. În felul acesta, am ajuns să fim o mare de oameni în 2013, dar că să ajungem în acele momente frumoase, au fost foarte mulți ani de muncă."
Cum a fost inițiată și apoi respinsă "Legea Roșia Montană"
Însă ceea ce rămâne în urmă este o imensă pată morală pe care ar purta-o politicienii, după cum precizează Roxana Pencea-Brădățan.
Numele lui Victor Ponta este menționat de sute de ori în documentele publicate pe site-ul tribunalului de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții al Băncii Mondiale (ICSID). Victor Ponta a inițiat legea, în calitate de premier, apoi a votat împotrivă, în calitate de parlamentar.
Prima dată s-a inițiat proiectul de lege prin care proiectul de exploatare de la Roșia Montană primea toate cele 45 de avize necesare pentru începerea rapidă a exploatării, însă protestele masive care au urmat au dus la o respingere a legii în Senat. Acea lege a fost respină, în 2014, și în Camera Deputaţilor. Pe fondul acelor nemulțumiri sociale uriașe, Victor Ponta a respins proiectul de lege inițiat de guvernul său.
Roxana Pencea-Brădățan: "Demersurile juridice, într-adevăr, au fost cele care au pus stop proiectului minier și acest stop nu ar fi putut rămâne valid, probabil, din pricina politicienilor români care și-au dorit cu orie preț să inverseze chiar și sentințe judecătorești.
Victor Ponta și guvernul lui au propus acea lege specială în 2013. Acea lege care, de fapt, excepta compania minieră de la legile în vigoare. Și a contat imens că lumea a ieșit în stradă să spună stop unui proiect abuziv și cu comunitatea locală, dar și cu noi, cetățenii, care, practic, voiam să vedem interesul public apărat, pentru că politicienii nu au făcut-o în toți acești 20 de ani.
Prin decizia primită, este o victorie a societății civile și o palmă dată clasei politice românești care, în acești ani, a partizanat cu compania minieră în detrimentul societății, pe de-a întregul ei."
Între timp, compania exploratoare Gabriel Resorces ar urma să formuleze o cerere de anulare a sentinței. Canadienii și-au arătat stupefacția la aflarea veștii.
Gabriel Resources consideră că decizia Tribunalului este profund viciată și e o mascaradă a justiției. Această decizie ignoră în mod flagrant sau interpretează în mod intenționat vastul corp de dovezi prezentate pentru a demonstra că decizia României de a refuza permisele necesare a fost motivată politic și fără niciun temei regulativ substanțial sau obiectiv.
- În cazul în care România ar fi pierdut procesul judecat la Washington, compania canadiană ar fi urmat să ceară statului român despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari.
În aceste condiții, după ce România a câștigat, există voci care întreabă ce soluție trebuie totuși adoptată ca acea zonă să crească, din punct de vedere economic.
Roxana Pencea-Brădățan: "Soluția este simplă: un nou plan de urbanism care să permită dezvoltarea zonei. Și dezvoltarea înseamnă, cel puțin la Roșia Montană, valorificarea resursei culturale. Avem un patrimoniu unic în lume, galerii romane și dacice foarte bine prezervate, prin a căror dare în circuitul turistic ar însemna venituri substanțiale pe foarte mulți ani. Patrimoniul cultural UNESCO, bine pus în valoare, poate să aducă, pe termen lung, mai mulți bani la buget decât ar fi făcut-o un proiect minier ilegal și foarte toxic, care distrugea zona iremediabil, după 17 ani, și rămâneam cu un imens crater.
Și toate aceste lucruri trebuie să fie cumva rezolvate de autoritățile locale și de Guvernul României, care trebuie să mai facă ceva: trebuie să scoată Roșia Montană de pe lista licențelor perimetrelor miniere, trebuie să nu prelungească licențele miniere pentru Roșia Montană și Certej, care expiră în iunie 2024. Dacă Guvernul vrea să ne convingă de bună credință, în cazul de acum, vrem măsuri concrete. Și măsura concrectă aceasta este."
Decizia potrivit căreia România a câștigat procesul a fost anunțată în seara de 8 martie, de către premierul Marcel Ciolacu. Însă în săptămânile premergătoare, Guvernul dădea de înțeles că existau semnale că România ar putea să piardă procesul și să fie obligată la penalități uriașe.
Mesajul lui Marcel Ciolacu, de pe 8 martie: "Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni! Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!"