Românii așteaptă mai mult pentru racordarea la rețeaua electrică. În ultimii ani, durata medie a întregului proces a crescut cu 30%, conform Consiliul Concurenţei.
De vină ar fi modificările frecvente ale legii, care obligă mereu operatorii să se reorganizeze. Există și un avantaj al modificărilor legislative, procesul a devenit gratuit în ultimii ani.
Datele preentate de Consiliul Concurenței ne arată că în urmă cu șase ani procesul de racordare la rețeaua electrică dura 92 de zile, în 2021 media a crescut la 120 de zile.
Din 2020, racordarea a devenit gratuită pentru clienții casnici.
Există și posibilitatea de a plăti lucrările și a grăbi procesul caz în care firma de distribuție este obligată să plătească banii în cel mult cinci ani de zile.
Etapele procesului de racordare
Procesul în sine este de asemenea unul stufos, împărțit în opt etape. În primul rând aveți nevoie de un aviz tehnic iar ulterior se încheie un contract după care trebuie în același timp realizată instalația care mai apoi va putea fi însoțită de un dosar, ulterior va fi emis și certificatul și în cele din urmă trebuie încheiat și un contract iar ultimul pas este punerea în funcțiune.
Între 2018 și 2021 numărul locurilor de consum din România a crescut cu 5,5%, de la 8,7 milioane la 9,2 milioane.
Cu toate acestea în România există în continuare peste 50 de mii de gospodării care nu beneficiază de curent electric.