Cât de relevantă mai este monarhia în ziua de azi și cât de mult poate să fie modernizată? Sunt întrebări pe care nu doar britanicii și le pun, ci și oameni de pe întreg globul. În contextul în care prețul alimentelor și chiriilor din Marea Britanie a crescut cu aproximativ 20% în ultimul an, trăsurile din aur și bijuteriile coroanei nu par o prioritate pentru unii britanici.
Britanicii, mai entuziasmați de zilele libere, decât de încoronare
Dacă în urmă cu 10 ani, peste 70% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani susțineau monarhia, acum doar 36% din noile generații mai vor un monarh ca șef de stat. Conform Eurostat, tinerii duc un trai mult mai greu în ziua de azi decât generațiile părinților lor, iar asta este valabil și în Marea Britanie. De aici și această diferență între susținători, spun experții, pentru că 60% dintre generațiile mai în vârstă susțin monarhia.
David Pegg, jurnalist The Guardian: ”Această încoronare, care este o sărbătoare opulentă, care implică trăsuri din aur și coroane și bijuterii, vine în același timp în care oamenii sunt extrem de conștienți că banii lor din buzunar le cumpără mai puțin. Mai mult, am avut zece ani în care sistemele de educație și sănătate s-au înrăutățit și asta va lăsa un gust amar pentru britanici.”
Anna Whitelock, istoric specializat în monarhie, spune că mulți britanici sunt mai entuziasmați de zilele libere, decât de încoronare în sine, lucru care nu se compară cu ultima încoronare din 1953, a Reginei Elisabeta a II-a, când milioane de oameni erau fascinați de o tânără femeie ajunsă la tron.
Anna Whitelock, istoric specializat în monarhie: ”Cred că britanicii simt un fel de apatie și oboseală când vine vorba de ocaziile regale pentru că această încoronare va fi al treilea mare eveniment regal într-un an. Am avut Jubileu de Platină al Reginei, înmormântarea Reginei și acum încoronarea Regelui. Desigur, majoritatea oamenilor nu au mai văzut o încoronare până acum. Ultima a fost în 1953. Dar nu cred că este același nivel de anticipare și entuziasm cum a fost în 1953.”
Pași către modernizare
Conform ultimelor sondaje, peste 60% dintre britanici nu sunt interesați de încoronare. Dar poate monarhia să pășească în secolul 21? Regele Charles a spus că vrea să reducă numărul membrilor familiei regale cu roluri oficiale, adică a celor plătiți din bani publici. Un prim pas către modernizare, spun experții, ar putea să fie oferirea independenței țărilor din Commonwealth și o transparență mai mare când vine vorba de averile publice și personale ale familiei.
Anna Whitelock, istoric specializat în monarhie: ”Tinerii simt că această monarhie nu este la curent cu viața actuală și că nu îi reprezintă. Mai mult, monarhia nu își folosește platforma pe care o are ca să vorbească despre problemele importante. Iar acesta este de fapt rezultatul unei monarhii constituționale care nu poate, nu vrea și nu are voie să intervină în politică. Acum, tinerii ar spune că prolemele precum rasismul sau mediul nu ar trebui să fie politice, ci că sunt probleme pe care oricine cu o platformă ar trebui să le abordeze.”
De-a lungul anilor, publicul a putut să îl vadă și să îl cunoască pe prințul Charles. Un prinț cu simț al umorului, dar și al responsabilității. Un prinț care vorbea deschis cu sătenii din Viscri, locul său de suflet, și un prinț care susținea ieșirea statelor din Commonwealth. Ce va face Regele Charles?
David Leakey, fostul reprezentant al Reginei în Parlament: ”Vom vedea mult mai multe aspecte de modernitate la această monarhie. Am observat deja acest lucru în modul în care regele Charles, atunci când era prințul Charles, pe parcursul ultimelor decenii, a manifestat interes pentru a fi foarte implicat în domenii în care prinții anteriori și regii anteriori nu s-ar fi gândit niciodată să se implice. De exemplu, în chestiuni legate de ecologie, de schimbările climatice și de mediu.”
Deși poporul britanic și experții în regalitate sunt împărțiți când vine vorba de susținerea față de monarhie, există totuși un consens. Casa Regală este într-o tranziție care trebuie să ajungă în prezent.