România a ocupat dintotdeauna un loc special în inima regelui Charles al III-lea. Satele săsești, tradițiile străvechi încă păstrate de bătrânii locului și peisajele impresionante au creat o legătură de netăgăduit între monarh și țara noastră.
Despre poveștile și oamenii care l-au făcut pe regele Charles al III-lea să se îndrăgostească de România, ne-a povestit Nicolae Rațiu, fiul lui Ion Rațiu. Cei doi împărtășesc o prietenie sinceră, dar și legături de sânge.
Urmăriți un interviu în exclusivitate realizat de Vitalie Cojocari, trimisul special al Euronews România la Londra.
Vitalie Cojocari, Jurnalist: Aș vrea să vă întreb despre relația pe care dumneavoastră o aveți personal cu deja Regele Charles al III-lea, în momentul în care era prințul de Wales, prințul moștenitor. Știu foarte bine că la un moment dat a venit în România pentru a salva o biserică. Care este povestea acestei biserici? Cum a salvat-o regele Charles?
Nicolae Rațiu, fiul politicianului Ion Rațiu: O rudă a mea, Ion Gheorghe Rațiu, a descoperit și a auzit că la Teiuș, preotul, în 2000 cred, a distrus piatra din interiorul bisericii sub care au fost îngropați Petru și Zamfira Raț, care au fost stră-străbunii mei.
Jurnalist: Dar și ai Regelui Charles al III-lea.
Nicolae Rațiu: Această rudă a descoperit că noi avem în comun cu prințul Charles strămoșii la fel. Această Zamfira Raț. Noi l-am invitat pe prințul Charles, i-am povestit ce am descoperit noi din acest strămoș comun și ce s-a întâmplat. El a fost în 2017 să viziteze această biserică la Teiuș. Fratele preotului a fost primar, de exemplu și, în loc să fie o vizită foarte privată, când el a venit a fost foarte multă lume. Prințul Charles n-a fost foarte mulțumit cu asta, îți imaginezi. Și pentru noi a fost o rușine, pentru că n-a venit de la noi. El a fost foarte dezamăgit și furios cu ce a făcut preotul. El a distrus ce a fost la parter și a aruncat pietrele la cimitir.
Jurnalist: L-a certat chiar Regele Charles, atunci prințul de Wales.
Nicolae Rațiu: Din cauză că asta a fost ideea noastră, să facă presiune și să se rezolve.
Jurnalist: Ce voia să pună în loc de pavaj?
Nicolae Rațiu: Cum se spune? Faianță.
Jurnalist: Finalul poveștii este unul pozitiv?
Nicolae Rațiu: Preotul a reparat piatra și a reintrodus-o în biserică. N-a fost posibil să le pună pe jos, ci pe perete. Exact lângă unde ea a fost îngropată înainte.
Jurnalist: Spuneți-mi, ce-l leagă pe regele Charles de România, în afară de legăturile istorice pe care le are, pentru că a susținut de atâtea ori că vine din marii domnitori ai României. În afară de asta, ce îl leagă? De ce iubește atât de mult România? V-a spus vreodată?
Nicolae Rațiu: Interesul lui a început în anii 80, când Ceaușescu a avut acest plan de sistematizare și să distrugă satele, să aducă oamenii în orașe, la blocuri. Unul din aceste sate a fost Sf. Gheorghe de Pădure, unde e îngropat un strămoș de-al lui Charles. Când a auzit acest detaliu, a devenit o chestie personală. El a vorbit public despre ce teribilă e o așa distrugere a istoriei și a poporului. Asta l-a descurajat pe Ceaușescu să meargă așa de repede cu acest program. Când a mers așa el a remarcat cum a fost țara, natura, originalitatea, satele de sași. A fost impresionat și s-a îndrăgostit de țară. Și, după asta, el a venit de 2 ori minimum în fiecare an, începând cu anii 90.
Jurnalist: Ce se schimbă acum?
Nicolae Rațiu: Nu știm ce se va întâmpla acum, dacă el poate să vină. Pentru că una e să fii prinț și alta să fii rege. Probabil mai dificil. Sperăm, vedem.
Jurnalist: Ce vă spunea tatăl dumneavoastră despre regele Mihai, despre ce a însemnat legătura dintre casa regală românească și casa regală din Marea Britanie?
Nicolae Rațiu: Tata n-a știut de această legătură de 12 generații. A fost descoperită după moartea tatălui. Evident că el a știut ca Maria a fost o englezoaică și asta a fost pentru el legătura dintre Marea Britanie și România, din punct de vedere al monarhiei. El a fost pentru reintroducerea monarhiei în România.
Nicolae Rațiu a vorbit și despre rolul monarhiei.
Jurnalist: Și dumneavoastră ce credeți? Mai există șansa asta sau susțineți acest lucru?
Nicolae Rațiu: Cred că e prea târziu. Au fost posibilități în anii `90, dar această idee n-a fost susținută de alți regi europeni. Spre exemplu, Franța a fost împotriva acestei idei, să se stabilească monarhia În România. Dar Coposu și tata au fost pentru. Dar nu așa. Să fie un timp, ca poporul să fie învățat ce sens are o monarhie.
Jurnalist: Care ar fi fost avantajele?
Nicolae Rațiu: Când aveți un șef de stat apolitic înseamnă cineva care are o îndatorire să servească țara. Pentru țară, nimic personal.