Endometrioza, numită cancerul care nu ucide, afectează una din 10 femei la nivel global. În Franța statul plătește pentru tratament, în România nu. În schimb, în Spania se dezbate acordarea unor zile libere pentru femeile care suferă de endometrioză. În România însă, femeile luptă singure cu o boală invizibilă.
Endometrioza este o boală caracterizată de apariția unui țesut care căptușește uterul pe interior
Deși femeile sunt obișnuite cu durerea lunară, cele care trec prin boală spun că nu e o durere normală.
Adela a trecut prin patru operații nereușite. În 2001 când i-a debutat endometrioza, foarte puțină lume știa ce înseamnă această boală.
Adela, pacient: „Mi s-a întâmplat să fiu dată afară, deoarece am făcut o fertilizare in vitro, am pierdut-o, și după ce am pierdut-o mi s-a spus: „Vei mai face, așa că nu are rost să stai la noi”, drept urmare am trecut prin multe, mai ales din punctul de vedere al locului de muncă.”
Elvira Brătilă, doctor: „Este un diagnostic care, pe lângă greutatea diagnosticului pe care îl primește, este și simptomatologia de lungă durată viața socială, viata de familie, practic ii schimba tot universul si ea trebuie sa faca fata la acest lucru.”
În aproape jumătate dintre cazuri, endometrioza determină și infertilitatea
După ani de zile de diagnostice greșite și o operatie invaziva care nu a ajuns la nici o concluzie, Mihaela se bucură acum de fetița ei.
Mihaela Miu, pacient: „În momentul în care doar a pus ecograful și mi-a zis endometrioză profundă, efectiv mi-a venit să leșin. M-a bufnit plânsul, dar în același timp eram fericită că au găsit ceva, în sfârșit. Am ceva și știu de unde să încep cu problema mea.”
Diagnosticul este pus de regulă după cinci sau șapte ani de la apariția simptomatologiei și asta pentru că nici măcar medicii nu o recunosc de multe ori. Doctorii spun că este necesar să existe un program național de combatere a bolii.
Elvira Brătilă, doctor: „În momentul în care te decizi la un tratament chirurgical trebuie să fie cel corect în care să realizezi excizia tuturor leziunilor de endometrioză, pentru că în acest fel ai scăzut riscul de recidivă și tratezi boala. Este o chirugie complexă, pe care nu neapărat trebuie să o facă toată lumea.”
Deși există atât tratamente medicale, cât și chirugicale, acestea sunt extrem de delicate și scumpe.