Cabinete medicale pentru refugiații ucraineni care trăiesc în România. În Complexul Romexpo, loc tranzitat deja zilnic de peste 1.000 de refugiați care primesc acolo alimente și haine, au fost înființate două cabinete, unde vor lucra medici de familie și psihologi.
Acces la servicii medicale gratuite vor avea toți refugiații, chiar dacă nu au cerut azil politic la noi în țară.
„Cred că o să fie de foarte mare ajutor”
De la începutul invaziei, peste un million de ucraineni au tranzitat granița spre România. 85.000 de refugiați au rămas aici. Dintre ei, jumătate sunt copii.
„Nouă ne-au spus că aici va fi instalat un punct medical de ajutor, special pentru noi, pentru ucraineni, și în curând vor deschide acest cabinet medical. Cred că o să fie de foarte mare ajutor pentru ucrainenii care au iesit din țară pe nepregatite, foarte rapid. Ei nu au reușit nici măcar să-și ia ceva lucruri personale, respectiv o să le fie de mare ajutor”, spune Katya, o refugiată.
Unul dintre cabinetele medicale va oferi servicii de medicină de familie și ginecologie, iar în cel de al doilea vor funcționa psihologi și psihoterapeuți, care vor organiza ședințe individuale și de grup.
1.000 de medici de familie au fost contactați
Serviciile medicale vor fi gratuite. Cabinetele medicale au fost deschise cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.
„O să avem și contraceptive, pe care le oferim femeilor, planificare familială, consiliere în caz de abuz, viol, dacă au fost abuzate în relație. Există riscuri în centrele sau în casele în care locuiesc aici, în România”, spune Irina Mateescu, consultant OMS.
„Am vorbit cu colegii de la biroul OMS din București. Au contactat peste 1.000 de medici de familie, să vedem câți răspund”, potrivit Alexandru Rafila.
Refugiații din Ucraina au acces și la consultații medicale prin telefon, în limba ucraineană.