Medicamentele care pot fi eliberate fără prescripție s-au scumpit cu până la 25%. Cauzele creșterii prețurilor sunt costurile crescute de producție și transport. Și medicamentele decontate s-au scumpit, dar aici creșterea este de maximum trei procente.
„Domeniul farmaceutic nu putea sa rămână imun la contextul economic actual, astfel că în zona medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală putem sesiza unele creșteri la prețuri”, a spus farmacistul Bogdan Popa.
Cauzele principale ale scumpirii medicamentelor
„Majoritatea substanțelor care intră în compoziția medicamentelor sunt în proporție de peste 90% sintetizate în China și în India. Au crescut pe de-o parte costul materiilor prime, pe de altă parte, a sporit transportul, cheltuielile legate de transport și, atunci, oricâtă străduință ar fi din partea producătorilor din România și alte țări nu vor putea merge la nesfârșit cu prețurile ridicate în care să nu intre toate aceste transformări care survin, a spus Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.
În cazul medicamentelor decontate de stat s-a înregistrat o creștere de 2-3 %, însă la cele fără prescripție, oamenii simt o creștere mult mai accelerată.
„Eu iau rețeta pentru mama. O iau o dată la două luni, o dată la trei luni. Erau mai ieftine înainte. De două-trei luni se simte o creștere, de 10-15 %. Aceste medicamente erau până într-o sută de lei și au sărit la 110-120 de lei.
Specialiștii spun că nu toate medicamentele s-au scumpit. Însă prețul utilităților este mai mare peste tot. Tocmai de aceea, dacă unele medicamente nu-și măresc prețul, riscă să dispară de pe piață.
„În încercarea de a compensa această situație paradoxală, producătorii au scumpit, într-adevăr, prețul la medicamentele fără prescripție, cele la care există, ca și la alte produse, legea cererii și ofertei, iar aceste scumpiri sunt la 15, 20, 25%, a transmis Dragoș Damian, de la Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
Ce soluții au găsit cei cu venituri sau pensii mai mici
„Exact această tendință de a nu reduce consumul, ci de a face-o treptat. Nu mai luăm pentru trei luni, luăm pentru o lună și apoi încercăm să revenim. Practic suntem mai atenți la finanțele proprii”, a spus farmacistul Bogdan Popa.