Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Casa Albă: ”S-au făcut progrese în discuţiile de la Cairo privind un armistiţiu în Fâşia Gaza”

Casa Albă a negat vineri informațiile conform cărora discuțiile de la Cairo pentru un armistițiu în Gaza sunt pe punctul de a eșua, subliniind că, de fapt, "s-au înregistrat progrese", conform unei relatări AFP.

"Acum este necesar ca ambele părți să se întâlnească și să lucreze la implementarea acordului", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Kirby a confirmat că directorul CIA, William Burns, și înaltul diplomat Brett McGurk sunt prezenți în Egipt pentru aceste discuții.

"Primele discuții pe care le-am avut la Cairo noaptea trecută au fost constructive. Așadar, dorim ca această dinamică pozitivă să continue în următoarele două zile", a adăugat el.

Kirby a mai afirmat că relatările din presă care susțin că negocierile "se apropie de un eșec" nu sunt corecte.

Blinken, prezent în Orientul Mijlociu săptămâna aceasta

În această săptămână, secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat Orientul Mijlociu și a declarat că premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a confirmat acceptarea planului de compromis propus de Washington pentru un armistițiu în Gaza, după mai mult de zece luni de conflict, indicând că acum este rândul Hamas să facă același lucru.

Kirby a reafirmat că SUA continuă să creadă că Netanyahu a acceptat propunerea, deși liderul israelian insistă ca trupele israeliene să rămână la granița dintre Gaza și Egipt, un punct de divergență atât cu Washingtonul, cât și cu Cairo.

Purtătorul de cuvânt american a reiterat apelul către Hamas să accepte propunerea avansată săptămâna trecută în cadrul discuțiilor din Qatar.

"Luați în considerare ce va însemna acest acord pentru populația din Gaza. Le oferă o perioadă de calm și o posibilă încheiere a războiului, a violenței și a vărsărilor de sânge", a declarat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE